Строителят на един от най-големите жилищни комплекси в София - турската "Гаранти Коза", е фалирал, след като от края на март компанията е била в процедура по несъстоятелност. Това става ясно от публикации в турските медии след решение на съда в Бакъркьой в Истанбул. Информацията беше съобщена първо от "Дневник".

У нас още преди 4 години стана ясно, че компанията се готви да започне строителството на мащабен проект в столичния квартал "Младост", носещ името "Гранд каньон" и намиращ се на мястото на бившето "Аско Деница". Освен този комплекс дружеството купи и терен на булевард "Цар Борис III".

Комплексът в "Младост" се намира на булевард "Александър Малинов", като строителството му започна през 2017 година. Плановете включваха а първия етап да бъдат изградени хотел, две жилищни сгради и мол с обща разгърната застроена площ от 91 882 квадратни метра или близо колкото 11 футболни игрища.

Тогава стана ясно, че инвеститор е дъщерната фирма на холандското дружество "Гаранти Коза Холдинг" - "Гаранти Коза България", която през 2019 година беше преименувана на "ГК България" ЕАД. Компанията пое ангажимент да вложи 120 милиона лева в първия етап на комплекса и да разкрие 240 работни места след завършването.

Започва строежът на комплекса за 120 милиона лева "Гранд Каньон" в София

Започва строежът на комплекса за 120 милиона лева "Гранд Каньон" в София

Проектът включва жилищни сгради, хотел и търговски комплекс

Първоначално планираните три високи сгради трябваше да разполагат със 700 апартамента и да носят имената "Рила" (30 етажа, 114 метра), "Пирин" (19 етажа с апартаменти, 84 метра) и "Витоша" (16 етажа с апартаменти, 73 метра). Хотелът трябваше да бъде първата сграда и да се управлява международната верига Swissotel.

Строителството на проекта беше забавено, като той беше разглеждан от Столичния общински съвет. След последното решение комплексът в "Младост" трябваше да бъде намален на общо 30 000 квадратни метра разгърната застроена площ, а сградите да бъдат намалени на две по-ниски.

След фалита на компанията майка "Гаранти Коза" все още не е ясно какво ще се случи с комплекса.

Вторият проект на "ГК България", намиращ се на булевард "Цар Борис III" трябваше да включва четири небостъргача с жилищни и офис площи, търговски център и ресторанти. За него обаче компанията така и не успя да получи необходимите разрешителни и работата по него така и не започна.

София разреши трите нови сгради на "Гаранти Коза" в "Младост", но с условие

София разреши трите нови сгради на "Гаранти Коза" в "Младост", но с условие

Те ще бъдат по-ниски от първоначално планираното