Наскоро Франция наложи на гиганта Google рекордна глоба в размер на 500 милиона евро. Причината за тежката санкция е нарушение на авторските права. Днес от американската компания заявиха, че категорично ще обжалват решението на френския регулаторен орган.

Според Франция, подредбата на новините в най-масовата търсачка в света и използването на тяхното съдържание не са съгласно нормите на ЕС за авторските права.

"Ние твърдо не сме съгласни с някои от правните елементи и считаме, че размерът на глобата е непропорционален спрямо усилията, които положихме за постигане на споразумение и спазване на новия европейски закон. Затова ще обжалваме", заяви Себастиен Мисоф, който е ръководител на Google Франция.

Google, Facebook и Microsoft имат най-големите разходи за лобиране в ЕС

Тези технологични гиганти имат най-големите разходи за лобиране в ЕС

Тези и други технологични гиганти харчат близо 100 милиона евро на година за лобиране срещу ограничителната политика на Европа

Сега американската технологична корпорация трябва да представи нови предложения в рамките на следващите два месеца за това как ще компенсира новинарските агенции и други издатели за използването на техните новини. Ако не направи това, компанията ще бъде изправена пред допълнителни глоби, които могат да достигнат до 900 000 евро на ден.

"Ще вземем предвид отзивите на френския орган по защита на конкуренция и ще адаптираме нашите оферти", допълниха от технологичния гигант.

Медийните издатели APIG, SEPM и AFP обвиняват Google, че не са провели добросъвестни разговори с тях, за да намерят обща основа за възнаграждение за новинарско съдържание онлайн, съгласно неотдавнашна директива на Европейския съюз.

Доналд Тръмп заведе дело срещу  Facebook, Google и Twitter

Доналд Тръмп заведе дело срещу Facebook, Google и Twitter

Съдебният иск е адресиан и към изпълнителните директори на трите компании