Google ще трябва да плати 700 милиона щатски долара след съдебно дело. Освен това ще трябва да позволи по-голяма конкуренция в своя магазин за приложения Google Play, съгласно условията на антитръстовото споразумение с американските щати и потребители, съобщено от федерален съд в Сан Франциско.

Google беше обвинен в незаконни ограничения върху разпространението на приложения на устройства с Android и ненужни такси за транзакции в приложението. Компанията ще плати 630 милиона долара във фонд за споразумения за потребители и 70 милиона долара във фонд, който ще се използва от щатите, според споразумението, което все още изисква окончателно одобрение от съдия.

Epic Games спечели делото срещу Google за монопол в магазина за приложения Google Play

Google загуби ключово дело за монопол във федерален съд на САЩ

Делото бе заведенето от разработчика на играта Fortnine - Epic Games, които преди това загубиха сходно дело срещу Apple

Обявяването на условията на споразумението дойде след като създателят на популярната онлайн игра Fortnite Epic Games спечели свързано дело срещу технологичната компания през миналата седмица.

Google се съгласи да направи промени в начина, по който работи системата Android в САЩ. Като част от споразумението Googlе ще даде възможност на потребителите да изтеглят приложения директно от разработчиците.

Компанията е изправена пред други съдебни дела, които оспорват неговите практики за търсене и дигитално рекламиране. Тя отрече всякакви нарушения в тези случаи.