Банковата група UniCredit потвърди, че е била засегната от хакерска атака, която е дала достъп до данни на 3 милиона нейни клиенти в Италия. Информацията беше потвърдена в понеделник и цитирана от Reuters. Това е третата такава атака срещу водещата италианска банка през последните години.

Хакерите са успели да получат достъп до тази информация след проникване във файл от 2015 година. В него е имало данни за имената, телефонните номера, електронните адреси и градовете, в които живеят тези клиенти. От UniCredit посочват, че ще се свържат със засегнатите клиенти.

Според информацията в момента тече вътрешно проучване, но не могат да бъдат посочени повече детайли около атаката. Отделно италианската полиция извършва проверки, чрез които трябва да се установи дали са били извършени престъпления, свързани със случая.

UniCredit беше жертва на други две хакерски атаки през 2016 и 2017 година, при които изтекоха данни на 400 000 италиански потребители. Тогава те бяха извършени чрез системата на външен търговски партньор на банката, чието име не беше посочено.

От финансовата институция правят значителни инвестиции за подсигуряване на своите ИТ системи и за гарантиране на по-висока сигурност. От 2016 година вложенията в тази посока възлизат на 2,4 милиарда евро.