Закъсалият нов концесионер на летище "Пловдив" продължава да се отървава от акции, за да набере свеж капитал. HNA Group продава чуждестранни активи за милиарди долари, а през почивните дни разкри, че е намалила още повече и дела си в най-голямата банка в Германия - Deutsche Bank.

Китайският конгломерат вече притежава 7,9% от нея, като доскоро делът ѝ бе 8,8%. Ходът е изненада за инвеститорите, тъй като при предишната продажба през февруари, HNA Group бе заявила, че не планира да продава повече акции скоро.

Затъналият в дългове гигант HNA продава имоти за $2.2 милиарда

Задлъжнелият китайски гигант, който иска летище "Пловдив", продава имоти за $2.2 милиарда

Конгломератът иска да се отърве от активи по цял свят

Преди около година HNA шокира пазарите, след като стана ясно, че е придобила 1/10-та от Deutsche Bank и стана най-големият акционер. Но по-рано тази година конгломератът започна да продава, за да се справи с планината от дълг, който натрупа, за да придобие множеството си активи.

HNA Group започна като регионална авиолиния преди над 20 години. Голямото ѝ разрастване дойде в последните години, като компанията закупи големи дялове от огромни щатски и европейски компании. Така натрупа и 100 милиарда долара дълг.

Летище "Пловдив" отиде при закъсалата китайска HNA Group

Летище "Пловдив" отиде при закъсалата китайска HNA Group

Компанията се разрасна благодарение на дългове, които сега трудно плаща