Една от най-големите компании за производство кафе и чай с света - Jacobs Douwe Egberts (JDE), е направила инвестиции в размер на 5,6 милиона лева у нас за периода 2015-2020 година. 90% от общите инвестиции са предимно в сгради и машини, свързани с производствената дейност. У нас най-популярните марки на компанията са "Нова Бразилия" и "Jacobs".

Компанията има холандски корени и дългогодишна история на българския пазар. Тази година се навършват 25 години от влизането ѝ в България. През 1994 година започва изграждането на сегашната фабрика в Костинброд, а през 1995 година стартира и производството в нея. Досега от българкия завод са излезли 500 милиона пакета кафе.

"Заводът в Костинброд обслужва годишно 10 милиона домакинства в Централна и Източна Европа, за България - 3 милиона домакинства годишно", заяви мениджърът на завода в Костинброд Иван Иванов по време на официално събитие там.

Разходите на компанията за външни услуги като маркетинг и реклама, транспорт, поддръжка и други са са около 4,4 милиона лева годишно (2018-2019 г.).

Износ

Освен че допринася за около 44% от общото производство на кафе в страната, компанията има дял от 85% от износа на печено кафе от България.

"Откакто JDE е в България, отчитаме 100% растеж, а с влизането на страната в Европейския съюз, присъстваме на много пазари, включително и в меката на кафето Германия", заяви Крис Брайтън - вицепрезидент за развитие, внедряване и производство в световен мащаб.

Други големи пазари, за които JDE изнася от нашата страна, са Румъния, Гърция, Италия, Украйна и Турция.

JDE като работодател

В компанията у нас работят 140 служители. Общо нетните годишни заплати, изплащани на служителите на дружеството, възлизат на над 3,2 милиона лева.

Внасяните на годишна база данъци и осигуровки към държавата са в размер на около 2,2 милиона лева. Сравнени с бюджета на община Костинброд, те са двойно по-високи от трансфера на държавни средства към общината за социални услуги, здравеопазване и култура.

JDE има голямо регионално значение за икономиката на община Костинброд - част от индустриалната периферия на столичната икономика. Според броя на заетите, JDE е сред 15-те най-големи работодатели в Костинброд и е сред водещите 10 индустриални предприятия в общината.

От компанията заявяват, че са сред работодателите с най-високи възнаграждения в общината, като средната заплата в производствената компания надвишава с над 50% средна заплата там и с над 25% средната заплата в преработващата промишленост.

В портфолиото от марки на JDE влизат още Douwe Egberts, Gevalia, Kenco, известната марка чай Pickwick, Moccona и други. В световен мащаб JDE оперира в 25 страни и има 45 производствени предприятия.