С височината на 14-етажна сграда и със застроена площ, колкото 13 футболни игрища. Така нагледно могат да бъдат описани най-високият склад в България и един от най-големите дистрибуционни центрове у нас. Те работят от 2019 година и се намират в индустриална база "Божурище", а заради мащаба си могат да бъдат видени от километри разстояние.

Става дума за базата на датската верига за мебели и стоки за дома JYSK, която преди две години обяви мащабна инвестиция в изграждането на центъра, който е хъб за доставки за България и Югоизточна Европа. Това вложение включваше изграждането на две кули за съхранение на продуктите с височина от 42 метра. Те са с напълно автоматизирана система, която работи без човешка намеса.

Повече за базата и за бизнеса на JYSK в България пред Money.bg разказва Стоян Лолев, който е част от мениджърския екип на дистрибуционния център.

"Общата площ на дистрибуционния център тук е 303 000 квадратни метра, а застроената е 95 000 квадратни метра. Общият капацитет на базата е 122 416 палета, които се съхраняват в тези високостелажни автоматизирани тела, чиято височина е 42 метра. Те са с обща площ от 10 000 квадратни метра", обяснява той.

По неговите думи в автоматизираната част на склада работят 14 крана, които качват и свалят стоката на тази височина.

Базата в Божурище работи от есента на 2019 година, като общата инвестиция в изграждането ѝ беше в размер на 107 милиона евро. В момента там работят 260 души, като 230 от тях са заети в склада.

JYSK отвори дистрибуционен център за над 200 милиона лева до София

JYSK отвори дистрибуционен център за над 200 милиона лева до София

Съоръжението разполага с двата най-високи склада у нас

Стоките във всички магазини на JYSK у нас, както и за обектите в съседните ни държави, идват именно от базата в България. Тя отговаря за общо 230 магазина на Балканския полуостров, а държавите, които обслужва, са Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина и Румъния.

Всеки работен ден от там тръгват между 60 и 70 камиона със стока. Преди това те пристигат предимно по море, а останалата част се превозва с камиони. Веригата има подобни бази в Дания, Германия и Швеция, а най-голямата такава се намира в Полша.

"Производителите доставят, както до складовата база тук в Божурище, така и до останалите дистрибуционни центрове в Европа. Тук стоката се разпределя и доставя, както до клиентите, така и до нашите магазини на базата на техните заявки. Стоките се произвеждат в цял свят и съответно нашите доставчици изпращат стоката до тук, където тя се разтоварва и преопакова и разпределя", посочва Стоян Лолев и добавя:

"Обемът на артикулите, които поддържаме тук е доста голям. А те спадат в 2 категории - постоянни артикули, които управляваме от тук, и сезонни, като например градински мебели, коледна декорация и други".

JYSK отчете 28% по-висок оборот в България

JYSK отчете 28% по-висок оборот в България

Печалбата спада с 11% заради направените инвестиции, коментират от компанията

Целта на JYSK е базата в Божурище да бъде не само хъб за зареждане на магазините в региона, но и такъв за извършване на онлайн доставки за съседните пазари. Първите такива започнаха скоро за българския пазар, но в следващите месеци предстои те да бъдат извършвани и за останалите страни.

"Към момента обслужваме само 2 пазара. От края на септември добавихме и Гърция, но планът ни е до края на годината да добавим и останалите държави, които обслужваме. Очакваме съответно да се увеличи и нашият обем. Към момента най-големият и оборотен пазар, който обслужваме, е Румъния, където между 40 и 50% от стоката изпращаме", посочва Лолев.

Останалата част на интервюто можете да чуете във видеото.