Веригата магазини JYSK отчете повишаване на оборота в България от 27,5 процента до 59 милиона лева и спад на печалбата преди облагане от 11 процента до 4 милиона лева, съобщиха от компанията. Данните се отнасят за финансовата година на групата до края на август т.г.

"Резултатите през финансовата 2019 се дължат на един сбор от фактори, сред които повишението в продажбите при вече съществуващите магазини, откриването на нови обекти и инвестиции, направени както в сферата на търговията, така и в логистичната база в Божурище", коментира Алекс Брату, Country Manager JYSK Румъния и България.

Спадът на печалбата се дължи на инвестициите, които компанията е направила в България, посочват оттам. Общият размер на вложенията е €107 милиона. Резултатът при оборота е рекорден за компанията у нас след отварянето на първия магазин през далечната 2005 г.

През финансовата 2019 JYSK България откри 6 нови магазина в градовете Видин, Русе, Монтана, Димитровград, Габрово и София. Също така обнови своя магазин в Бургас. Отворен бе и логистичният център в Божурище.

Резултатите на групата в международен план следват същия положителен тренд. Компанията направи масивни инвестиции през 2019 г. и въпреки това оборотът на групата на JYSK се е повишил с 6,3% през изминалата година и достига до €3,794 милиардао, а печалбата преди облагане е €436 милиона.

JYSK е международна верига от магазини със скандинавски корени, която предлага всичко за дома. Първият магазин е отворен на 2 април в Дания през 1979 г. Днес JYSK има над 2 700 магазина в 52 държави. В Германия и Австрия магазините се наричат Dänisches Bettenlager, а в останалата част на света - JYSK.

В България JYSK стъпва на пазара през 2005 г., като отваря първия си обект в страната в Пловдив. До днес веригата магазини има 29 обекта в 19 български града, с общо над 400 служителя. Логистичният център на JYSK България се намира в държавен индустриален парк в Божурище.

В Румъния компанията отчете ръст на приходите от 20,5 процента до €123 милиона и печалба от €16 милиона, ръст от 12,8 процента. През годината JYSK е отворила 15 нови магазина в северната ни съседка.

JYSK отвори дистрибуционен център за над 200 милиона лева до София

JYSK отвори дистрибуционен център за над 200 милиона лева до София

Съоръжението разполага с двата най-високи склада у нас