Само след дни идват Великденските празници, които тази година съвпадат с Гергьовден. В този период всички българи се стремим да сложим на трапезата си по възможност и агнешко месо. Затова въпросът с наличието на агнешко в магазините и цената му е много актуален понастоящем. Повечето покупки се правят от магазините, но расте и броят на хората, които купуват пряко и от животновъдни ферми.

Към момента при покупки от фермите цените "на едро" са 8-9 лв/кг живо тегло, а "на дребно" (1-2 агнета) са 10-12 лв/кг живо тегло, каза за Money.bg Cимeoн Kapaĸoлeв, cъпpeдceдaтeл нa Haциoнaлнaтa oвцeвъднa и ĸoзeвъднa acoциaция, ĸoятo e нaй-гoлямaтa бpaншoвa opгaнизaция в ceĸтopa нa живoтнoвъдcтвoтo y нac. Подобни са били цените на агнетата живо тегло и миналата година за Великден и Гергьовден.

Това означава, че и в магазините в страната би трябвало цените да са близки до миналогодишните. Наблюденията показват, че в магазинната мрежа, средната цена на 1 кг агнешко месо е около 26-27 лева.

Предвижданията на браншовата организация са, че на българския пазар тази година за празниците ще се реализират общо около 500 000 български агнета. "С оглед съвпадането на двата големи празника, очакваме българските агнета да бъдат достатъчни за задоволяването на търсенето на местния пазар", посочи Cимeoн Kapaĸoлeв.

Снимка 613356

Източник: БГНЕС

На българския пазар освен родно производство, се предлагат за Великден и Гергьовден и агнешко внос от Северна Македония, Румъния и Австралия. Цените на вносното агнешко са с около 10-20% по-ниски от тези на българското, но трябва да се има предвид, че австралийското агнешко е дълбоко замразено, предупреждават наши овцевъди.

Не е за пренебрегване и фактът, че вносното агнешко от посочените две съседни страни е в една или друга степен с по-различни вкусови качества от това с което сме свикнали у нас, поради по-различния фураж, с който там се хранят животните.

Цените на агнешкото от Северна Македония са малко по-ниски от тези на нашето, основно поради специална спогодба с ЕС за безмитен внос, като същевременно от македонска страна не са длъжни да се спазват съответните изисквания на ЕС.

Какви са реалните цени на агнешкото и сиренето? Говори шефът на Асоциацията на овцевъдите

Какви са реалните цени на агнешкото и сиренето? Говори шефът на Асоциацията на овцевъдите

За състоянието на бранша и ще има ли скоро верига фермерски магазини у нас, обяснява Симеон Караколев в интервю за Money,bg

В магазините у нас агнешкото месо от България е със син печат, а вносното - с червен, напомниха от браншовата организация.

Що се отнася до други важни хранителни продукти - козе и особено овче кисело мляко - през последните години, вкл. напоследък, се наблюдава засилен интерес за пазаруване директно от фермите на млечни продукти, както и на месо. "Това скъсяване на веригата на доставки, дава допълнителен стимул на фермерите за производство, а и гарантиран достъп до качествена храна на потребителите! Тенденцията е тези директни продажби да се развиват сериозно", категоричен е Kapaĸoлeв.

Кредитирането е един от най-съществените стимули и предпоставки за развитие на селското стопанство, особено на животновъдството. А "сдружаването на фермерите в кооперативи е от много важно значение, тъй като както са на Запад, така и у нас кооперативите би трябвало да станат "стълбовете" на селското стопанство", посочи съпредседателят на Haциoнaлнaтa oвцeвъднa и ĸoзeвъднa acoциaция. Именно и на кооперативите би трябвало да помогне държавата, вкл. и чрез отпускане на кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР), смята Cимeoн Kapaĸoлeв.

В тази връзка той коментира, че "след едногодишни усилия на браншовата организация, от ББР започнаха да кредитират преференциално групи и организации на производители. Има още много да се работи в тази насока, но важното е, че това е началото! ББР показа прагматичност в създаването на подобен продукт и вече няколко групи от производители се възползват от него!"