Kaufland е събрал близо 4,5 млн. пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в автоматите за обратно приемане на опаковки в обекти на веригата от края на март до началото на октомври тази година.

Това съобщи финансовият директор на компанията Иван Георгиев на първото издание на форума MORE THAN TRADE, организирано от Сдружението за модерна търговия, с цел да представи съществуващите предизвикателства пред ритейл бранша и възможните решения за тях с фокус върху ролята на модерната търговия като инвеститор, работодател и двигател на устойчиво развитие.

Иван Георгиев коментира огромния интерес към пилотния проект за обратно приемане на опаковки, който започна през март тази година и продължава да постига рекордни резултати.

Станциите за рециклиране на Kaufland са разположени в пет хипермаркета на компанията в София, Пловдив и Варна. В тях срещу всяка върната PET* бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

В края на септември веригата предаде за рециклиране над 28 тона пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, събрани през последните няколко месеца в автоматите за обратно приемане на опаковки.

Заедно с предишния отчетен период, количеството предадени за рециклиране пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, събрани в автоматите за обратно приемане на опаковки в обектите на ритейлъра за малко повече от шест месеца, надхвърля 55 тона.

Снимка 638319

Източник: Kaufland България

Събраните бутилки и алуминиеви кенове регулярно се предават за рециклиране на партньорите на Kaufland в проекта. Пластмасовите бутилки се преработват в завода на "ИТД ЕООД България". Алуминиевите кенове се предават за последваща обработка на "Hamburger Recycling България".

Полученият от пластмасата материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, Hitachi Energy.