За това Централните хали в София да се превърнат в Kaufland се заговори усилено през последните дни. Повод за това стана инвестиционно предложение за емблематичната сграда в столицата, направено от веригата за търговия с бързооборотни стоки.

Засега обаче все още не е ясно не просто кога, но и дали компанията ще влезе в Халите.

"Kaufland не е собственик, няма сключен договор за сградата и няма готов технически проект, а само идейна концепция, която се съгласува с институциите", това заяви ръководителят "Корпоративни комуникации" на компанията Гергана Димитрова на онлайн пресконференция.

Според въпросната идейна концепция веригата има намерението да "съхрани сградата", без да бъдат извършвани промени по фасадата и без тя да бъде брандирана с името на компанията. По думите на Димитрова емблематичната сграда ще запази името си Централни хали в случай, че компанията влезе в нея.

По думите на Теодор Левенов, който е ръководител "Нови проекти и модернизации" на Kaufland България в реновирането и поддръжката на сградата в дългосрочен план ще бъдат инвестирани 50 милиона лева, като това ще създаде и 100 нови работни места. От компанията засега не уточняват какво предвиждат преговорите с настоящия собственик на Халите - израелската компания "Ащром", както и дали сградата ще бъде купена или наета от веригата.

"Предвиждаме съвременен търговски комплекс Централни хали, в който освен магазин на Kaufland ще се помещават и различни търговски обекти на местни производители, обособени в различни зони. На минусовото ниво и на малката тераса над партера ще има зони за отдих", каза Левенов.

"На партера ще има пресктруктуриране на търговските площи в съвременна търговска зала и запазване на съществуващия фонтан. Ще бъде осигурен лесен достъп до археологическите находки, като ще бъде създадена и интерактивна зона за деца и възрастни. На западна фасада ще малка галерия за търговци за храни и напитки и зона за седящи места", поясни още той.

Остава обаче въпросът как ще бъде зареждан обектът на Kaufland, ако той отвори врати в Халите. Настоящата инфраструктура не отговаря на нуждите на компанията, тъй като рампата за зареждане на сградата е предвидена за по-малки камиони от използваните от веригата.

Асен Костадинов, който е проектов ръководител "Строителство" посочва, че след извършените проучвателни дейности и техническо обследване е било установено, че именно товарната рампа е най-сериозния проблем за Халите заради пукната плоча. Проверките са установили още, че ВиК инсталацията "не отговаря на съвременните норми". По неговите думи е необходима подмяна на съществуващите инсталации на сградата.

"Проектът предвижда почистване и консервиране на фасадата, подмяна на компрометирана външна мазилка и други", каза Костадинов.

Инвестиционното предложение за емблематичната сграда в столицата е било готово още в началото на настоящата година, а на 19 юли то е било разгледано от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министерство на културата.

Проектът не може да бъде осъществен без издаване на разрешение от страна на ресорното министерство. А такова все още липсва.

Сградата на Централните хали е една от най-разпознаваемите в София. Тя е изградена през 1911 година като закрит пазар, а архитект е Наум Торбов. През 1988 година тя спира да работи с цел да бъде напълно реновирана, но остава затворена през следващите 12 години.

През 2000 година Халите отварят врати отново, след като Столична община сключва споразумение с "Ащром" за управлението им. По-късно общината излезе от управлението и едноличен собственик на сградата остана компанията.

Въпреки че се намира на ключово място в центъра на София, през последните години Халите не са толкова предпочитано място за пазаруване и губят клиенти за сметна на разположените в близост супермаркети на Lidl и Billa.