Norsk Hydro ASA, един от най-големите производители на алуминий в света, временно спря дейност в Европа и САЩ заради кибер атака, предава Bloomberg. Някои операции, където е възможно, са минали на ръчен режим, обясни говорителят Халвър Моланд. Компанията работи по решаване на проблема, но не се ангажира със срок.

Фючърсите върху алуминия записаха лека промяна на борсата в Лондон.

Hydro е най-големият доставчик на пресовани алуминиеви продукти за европейските и северноамерикански пазари. Сред клиентите са компаниите в авиацията и производството на автомобили.

Обикновено, производството на алуминий е високо автоматизирано. Кибер атаките стават все по-голяма заплаха за сектора. Nyrstar, която притежава цинкови заводи, също бе засегната по-рано тази година.

A.P. Moller-Maersk A/S, една от най-големите компании при превоза на контейнери в света, загуби между $200 и $300 милиона през юни м.г.

Атаката срещу Hydro е започнала късно в понеделник и през нощта е ескалирала, пише изданието. Компанията получава помощ и от ресорен държавен орган за справяне с проблема.

Дружеството има над 10 завода в Европа - от Норвегия до Великобритания. Hydro има 20% дял на пазара в Европа и 23% в Северна Америка. Цената на акциите ѝ падна минимално с 1,1 процента.