Пазарната капитализация на редица световноизвестни компании е по-голяма от стойността на акциите на фондови борси на развиващи се държави. От Bank of America например изчисляват, че капиталът на гиганта в технологичния сектор Ciscо, възлизащ на 140 млрд. долара, надвишава този на фондовия пазар в Русия, изчисляван на 138 млрд. долара.

Интернет компаниите Google и Amazon пък “струват” повече от двете китайските борси взети заедно. Едната от тях е тази в Шанхай, а другата в Шенжен. Двете фирми се изчисляват на общо 838 млрд. долара срещу 836 млрд. долара за акциите на Поднебесната империя.

Корпорацията Johnson & Johnson пък възлиза на 283 млрд. долара или с 1 млрд. долара повече от фондовите пазари в Индия, в които влизат Националната фондова борса и тази в Бомбай. Американската компания за компютърни технологии Oracle се оценява на стойността на мексиканския фондов пазар или на 168 млрд. долара.

В Европа платформата за онлайн видео услуги Netflix, която възлиза на 49 млрд. долара, е по-скъпа от пазара в Полша, чиято стойност е 48 млрд. долара. Цената на комуникационния конгломерат Time Warner пък и е с милиард повече от тази на турските акции на обща стойност 54 млрд. долара.

Вижте и останалите супер компании в картата по-долу:

Снимка 211268