През последната седмица много корпорации прекъснаха бизнесите си в Русия в заради конфликта в Украйна. Над 300 американски и мултинационални компании вече са в този списък, който нараства с всяка минута.

Въпреки че мнозина бягат, редица големи имена са остават без коментар за ситуацията и продължават да извършват бизнес операциите си в Русия.

Сред тях са любимите на американските потребители Dunkin" Donuts, Subway и гигантът Mondelez. Хотелската верига Marriott също е в списъка на корпорациите, които не са спрели бизнеса си на руския пазар.

От началото на войната около 330 компании се оттеглиха от Русия в знак на протест срещу инвазията. Все пак около 40 бизнеси продължават да работят в страната, въпреки нарастващия обществен натиск да предприемат действия. Това се твърди в списък изготвен от професор Джефри Зоненфелд от Yale university.

Ето кои компании напускат Русия и каква "оферта" им отправи Москва

Ето кои компании напускат Русия и каква "оферта" им отправи Москва

Предлага се бърза процедура по обявяване на фалит на напускащите чуждестранни компании

Dunkin" Donuts има 150 локации в Русия, според изследването, a Subway има 446 в цялата страна. Американският мултинационален производител на храни и напитки Mondelez, който държи марките Oreo, Ritz и много други, има още по-голям отпечатък в страната от гледна точка на бизнес. Mondelez генерира около 3,5% от приходите си само от от Русия, което е около 1 милиард долара.

Междувременно Marriott International дължи 4,3% от приходите си, или около 440 милиона долара на бизнеса в страната, според данните от списъка. Цифрите могат да обяснят донякъде защо компаниите не са се откази от бизнесите си на руска територия.

Rio Tinto прекъсва връзки с Русия

Първа голяма минна компания прекъсва връзки с Русия

Решението на компанията поставя под въпрос съдбата на съвместното й предприятие с руката Rusal

Заради нарастващ натиск върху Burger King, който има над 800 локации в Русия, веригата за бързо хранене спря всякаква корпоративна подкрепа за руския пазар в отговор на войната. Това заяви компания майка Restaurant Brands International.

Сред списъка на другите компании за бързо хранене, загърбили бизнеса в Русия са McDonald's Corporation, Starbucks, както компаниите за напитки Coca-Cola и PepsiCo.

Според MKM Partners спирането на операциите на McDonald's в Русия ще струва на компанията 50 милиона долара на месец.

Списъкът се актуализира на всеки час.