Rio Tinto e първата голяма минна компания, обявила, че прекъсва връзките си с Русия, предаде The Guardian.

Решението на компанията поставя под въпрос съдбатата на съвместното й предприятие Queensland Alumina Ltd (QAL) с руската United Co. Rusal International. QAL е 80% собственост на Rio Tinto и 20% на Rusal.

"Rio Tinto е в процес на прекратяване на всички търговски отношения, които има с който и да е руски бизнес", заяви говорител на компанията. Rio Tinto няма оперативни активи или служители в Русия или Украйна, съобщават още от компанията.

Новината не е добра за пазара на алуминий, където вече цари криза и цените вече са на исторически връх. Ситуацията ще се затегне още, ако бъдат ограничени доставките на Rusal на алуминиев оксид от Queensland Alumina.

Shell се оттегля от бизнеса си в Русия

Shell се оттегля от бизнеса си в Русия

Компанията незабавно ще спре всички спот покупки на руски суров петрол

Русия е сред най-големите производители на алуминий след Китай. Страната вече е под натиск, след като Rusal спря доставките от завод за алуминий в Украйна, който доставя суровината на своите топилни заводи в Русия.

Загубите за пазара на алуминий ще са от 900 000 тона годишна продукция в случай на продължително затваряне на завода в Украйна, смятат анализатори от Goldman Sachs.

Heineken спря производството и продажбите си в Русия

Heineken спря производството и продажбите си в Русия

Производството, рекламата и продажбата на марката Heineken в Русия ще бъдат спрени, се казва в изявление на компанията

Минният гигант Rio генерира има приходи от 12,4 милиарда долара от бизнеса си с алуминий през 2021 г. - второто най-голямо перо в приходите.

Компанията En+ Group International, която притежава 57% в Rusal, обмисля да прехвърли международните си операции в нова компания, която да няма руска собственост, според източници.

Все повече компании обръщат гръб на Русия след новините за инвазията в Украйна, като сред тях са гиганти като Coca-Cola, Pepsi и други големи марки.

Междувременно Amazon обяви, че е спряла доставката на продукти от уебсайта си за търговия на дребно в Русия. Shell, BP и Exxon Mobil спират операциите си в Русия.

Японската Hitachi ще спре износа и ще преустанови повечето операции в Русия, с изключение на жизненоважни съоръжения.