Почти всички големи компании в Европа представиха отчетите си за третото тримесечие на 2017 г. И сред всички сектори един блести най-силно: енергетиката. И причината не е единствено в по-високите цени на петрола, коментира Bloomberg.

Ръст на печалбата на акция на годишна база по сектори

Източник: Bloomberg

Ръст на печалбата на акция на годишна база по сектори

"Множество петролни и газови компании намериха начин да увеличат своите печалби - дори в днешната ситуация с доста по-ниските цени на петрола - и това показва колко точно излишни разходи имаха те", казва Уилям Хобс, който подготвя стратегията за инвестиции на звеното на Barclays Plc.

От BP до Statoil, петролните компании надминаха очакванията на анализаторите за печалбите, движени от леко повишение на цената на нефта и дълбоки съкращения на разходите. Резултатите повдигат увереността, че петролната индустрия започва да изплува.

В цяла Европа печалбите на компаниите в сектора се покачиха с девет процента спрямо предходното тримесечие, изчисляват от JPMorgan Chase & Co., надминавайки 6-процентния ръст в САЩ.

Изключвайки енергийния сектор, ръстът на печалбите на дял в Европа бе 5 процента. Добрите резултати на енергийните гиганти помагат да се компенсира лошото представяне на друг голям сектор: банките.