Lamborghini продаде последните си бензинови коли. Изпълнителният директор на италианската марка Щефан Винкелман съобщи новината. Още преди месеци стана ясно, че италианската марка електрифицира цялата си гама, започвайки с плъгин хибриди. Lamborghini планира да пусне първия си електрически автомобил още това десетилетие.

Lamborghini произвежда последните си модели без зарядно

Lamborghini произвежда последните си модели без зарядно

Компанията подготвя плъгин хибрид догодина и електромобил през следващите няколко

Винкелман коментира пред германския вестник Welt, че марката е разпродала оставащата си серия от изцяло бензинови модели.

От тук нататък всички нови автомобили ще бъдат електрифицирани. На първо място ще бъдат plug-in хибриди, които ще "заместят" Aventador и Huracan и plug-in хибриден SUV Urus. След това Lamborghini планира да пусне първото си изцяло електрическо превозно средство, като се смята, че това ще се случи до 2030 г.

Решението да се приеме електрификация идва след по-строги регулации за емисиите по целия свят, споделя Винкелман пред Business Insider в интервю по-рано тази година. Автомобилната индустрия е в разгара на скъп преход към електрически превозни средства.

Първият Plug-in хибрид на компанията (кола с по-голям пробег само на електричество и по-голяма батерия от традиционния хибрид) трябва да се появ в края на 2023 г. Суперавтомобилът Revuelto може да достигне 100 км в час за 2,5 секунди, изчислява Lamborghini.