Lamborghini се подготвя за края на ерата, в която спортните ѝ автомобили използват само двигатели с вътрешно горене. Още през следващата година производителят на модели като Aventador, Huracan и Urus ще премине на плъгин хибриди, пише Bloomberg.

Компанията, която е част от концерна Volkswagen, ще представи първия хибриден модел още в началото на следващата година. До 2024 г. цялата ѝ гама ще бъде електрифицирана. "Това ще бъде последният път, в който предлагаме само двигатели с вътрешно горене", казва в интервю за изданието главният изпълнителен директор Стефан Винкелман.

Lamborghini е заделила рекордните €1,5 млрд. за прехода към плъгин хибриди и планира да започне да предлага чисти електромобили през втората част на настоящото десетилетие.

Компанията все още работи по крайния дизайн на първия си електромобил и засега се насочва към модел с четири врати, подходящ за ежедневна употреба.

За 2021 г. производителят се очаква да отчете 20 процента марж. Пълните данни се очакват през март. Винкелман заяви, че всички ще бъдат изненадани приятно от резултатите. И допълни, че Lamborgini вече е продала почти напълно планираните за производство през 2022 г. модели.