За втора поредна година, китайският технологичен гигант Lenovo Group бележи ръст в приходите на годишна база въпреки предизвикателствата в индустрията. Компанията постига въпреки, че 2023 е била най-лошата година в историята на персоналния компютър с 14,8% спад на продажбите в сравнение с предходната, според данни на Gartner, 2023.

В края на май Lenovo Group обяви впечатляващите резултати за последното тримесечие и за фискалната 2023-24 г. Компанията отбелязва стабилен растеж през третото тримесечие, като приходите на годишна база във всички бизнес групи през Q4 нарастват с почти 10% до 13,8 млрд. долара. Най-впечатляващо е, че нетната печалба се удвоява до 248 млн. долара, а делът на приходите извън звеното на персоналните компютри достига исторически връх от 45%.

Снимка 669350

Четвъртото тримесечие и цялостното представяне през второто полугодие показват как Lenovo успешно се насочи към преодоляване на спада в индустрията - улавяйки огромните възможности за растеж, предлагани от изкуствения интелект (AI), и ускорявайки моментума си. За цялата фискална година приходите на Lenovo достигнаха 56,9 млрд. долара, а нетните приходи - 1 млрд. долара. Това се дължи на няколко ключови фактора и развойни дейности.

Групата на Lenovo е водеща в новата ера на безпрецедентни възможности на изкуствения интелект със своето pocket-to-cloud портфолио, силна екосистема, партньорства и пълен набор от AI възможности. Откакто обяви AI стратегията си през октомври 2023 г. на годишното си събитие Tech World, Lenovo стартира първата си вълна от AI персонални компютри и други смарт преносими устройства с AI възможности, както и смарт инфраструктура, решения и услуги.

Снимка 669347

Групата очаква AI PC - компютър, оборудван с базиран на естествени взаимодействия личен AI асистент, който се очаква да нарасне от сегашната си премиум позиция до мейнстрийм през следващите три години, задвижвайки нов цикъл на опресняване в индустрията. По същество AI асистентът е система, която използва множество типове изчислителни ядра, като CPU, GPU, ASIC, FPGA и NPU, персонална база данни, свързана с отворена екосистема от AI приложения и със защита на неприкосновеността и сигурността им.

Като част от визията си AI for All, Lenovo представи първата иновационна вълна от над 40 на брой продукти, която включва селекция от Lenovo Yoga AI лаптопи, оборудвани с инструменти с изкуствен интелект. Например, Lenovo Yoga Creator Zone - ексклузивен нов софтуер за създатели, художници и всеки, който иска да използва силата на генеративния AI по лесен и сигурен начин, за да си подпомогне творческия процес. Lenovo Yoga Creator Zone окрилява въображението на потребителите като предлага генериране на изображения от текстови описания или дори скици, превръщайки ги в зашеметяващи визуализации без сложни команди, кодове или настройки. Потребителите просто въвеждат каквото искат да видят и системата незабавно го пресъздава визуално.

Снимка 669349

Други примерни нововъведения в палитрата от потребителски устройства са оборудване с физически Lenovo AI Core™ Chip, нови AI лаптопи Lenovo ThinkBook, настолни компютри Lenovo ThinkCentre и аксесоари - за пазара на малкия и среден бизнес (SMB), с интелигентен и елегантен дизайн и функции, възползващи се от най-новите технологични развития.

Lenovo вече може да се похвали и с пример за персонално асистентско решение за AI компютри, основано на изкуствен интелект. Под шапката на Lenovo AI Now компанията продължава да разработва персонализиран помощник, с който потребителите могат да си взаимодействат на естествен език. Временно нареченият Lenovo AI Now Personal Assistant предоставя персонализирани интерактивни изживявания и ще започне да се разпространява през първата половина на 2024 г. в Китай.

Пример за приложение на вече разработен инструмент с асистираща насоченост е и представената на CES® 2024 Libras - иноваторско решение, което включва превод в реално време, позволявайки на хора с увреден слух да жестикулират към камерата на устройството си, докато алгоритъмът извършва незабавен превод от Libras на португалски текст, писмено или звуково. А благодарение на разпространението на генериращия AI и многоезичните набори от данни, Lenovo планира да разшири употребата и на други езици, с цел да помогне на 430 милиона души по целия свят.

От бизнес страна, хибридният AI води и до по-голямо търсене на AI инфраструктури. Клиентите все повече търсят персонализирани AI решения и услуги, особено консултиране, проектиране, внедряване и поддръжка на AI. Продължаващите инвестиции на Lenovo в иновациите, фокусирани върху основните технологии на AI и компютрите, помагат на групата да реализира визията си за "По-интелигентен AI за всички" и по-нататъшно лидерство в ерата на AI.

Развитието на всички тези иновации се случва благодарение на инвестицията, която компанията прави в развитието на своя екип. През изминалата фискална година Lenovo Group постигна рекордно високо съотношение на персонала към научноизследователската и развойна дейност от 26,2%, както и съотношение на разходите за научноизследователска и развойна дейност към приходите от 3,6%. Именно тези усилия и дългосрочни стратегии дават плодовете, които наблюдаваме в момента - във формата на големите успехи на групата в условия на пазар в застой. С визията си за бъдещето и ангажимента към иновациите и култивирането на силен екип, отдаден на създаването на технологии, които трансформират живота на хората по целия свят, Lenovo продължава да вдъхновява и да води напред в света на AI, като доказва, че технологиите могат и трябва да служат на всички. А с далновидността и отдадеността си, групата продължава да разширява границите на възможното, вдъхновявайки не само индустрията, но и обществото като цяло. В този динамичен свят на технологични промени, Lenovo е светъл пример за това как иновациите могат да бъдат двигател на положителни промени и да отварят нови възможности за всички нас.