Компанията за производство на електромобили Tesla ще се стреми да започне производството в новата Gigafactory до Берлин на модел Y преди края на годината. Това заяви Илън Мъск заяви по време на деня на отворените врати на фабриката. Той добави, че се надява заводът да произвежда между 5000 и 10 000 превозни средства седмично до края на 2022 г., предаде Bloomberg.

Tesla все още чака окончателно одобрение за централата. Към момента местните власти оценяват въздействието на фабриката върху околната среда на района.

Фабрика на Tesla в Германия е в последната фаза на строителство, след като беше забавена няколко пъти от жалби от екологични групи в засегнатата област относно използването на водата от фабриката и вреда върху дивата природа. Мъск обеща, че Tesla ще засади повече дървета, отколкото са били отсечени по време на строителството и ще използва възможно най-малко вода във фабриката.

Ексцентричният милиардер за първи път обяви през 2019 г., че Tesla ще разположи своята европейска гигафабрика в Германия. Компанията заяви, че целта е производство на до 500 000 автомобила годишно и да има 12 000 служители в завода.