Google.com -- един от най-ценните интернет адреси в света, е бил продаден по погрешка за 12 долара миналата есен, пише CNN. Купувач е бил Сенмей Вед - доскорошен служител на технологичния гигант.

На 29 септември м.г. той видял случайно домейна в списък на адреси, предложени за продажба. И успял да го купи, което му струвало "цели" 12 долара.

Вед разказва, че не очаквал въобще, че транзакцията ще бъде успешна. "Смятах, че ще получа съобщение за грешка, но всъщност успях да приключа покупката, а сумата бе таксувана на кредитната ми карта".

Така Вед станал собственик на Google.com - но само за около минута. Освен търсачка, операционна система, видео платформа и какво ли още не, Google притежават и услуга за регистрация на интернет адреси.

Самият адрес Google.com е бил обявен за продажба именно от Google Sites, което е помогнало на търсачката бързо да прекрати покупката и да си върне собственост. Не такъв бе случая през 2003 година, когато Microsoft забрави да поднови своя британски адрес за пощата Hotmail. Когато това се случи, компанията Nominet UK го обяви за свободна продажба. За щастие на компанията, новият собственик върна адреса на Редмънд.

Вед, който купи Google.com, е работил за компанията пет години и половина. Гигантът призна за грешката пред CNN и посочи, че е предложила на Вед 6006.13 долара (ако се опитате, ще прочетете GOOGLE в числото), за да си го върне.

Самият той решил да даде парите за благотворителност, така че от компанията са удвоили сумата.