Чували ли сте името AMTD Digital и кой стои зад него? Най-вероятно не! Но това е последната мистериозна "меме компания" повишила оценката си от 1 милиард долара до над 400 милиарда долара, при това само за броени дни.

Какво представлява тази компания?

Това е въпросът, който много инвеститори си задават, след като във вторник неизвестна компания от Хонконг успя да се присъедини към редиците на глобалните мега компании с оценка на стойност около половин трилион долара.

Всичко започна, когато американският депозитен дял (ADS) с тикер код HKD се повиши при отваряне, като скочи с 25% над предишната цена на затваряне точно в началото на търговията, преди да достигне връх за деня при $2,555 долара.

В своя пик стойността на делът се увеличи повече от три пъти и достигна пазарна капитализация от над 450 милиарда долара, повече от компанията майка на Facebook Meta или китайския гигант за онлайн търговия на дребно Alibaba.

И го направи при дневен обем от само 350 500 акции, според данни на Yahoo Finance, най- ниският от началото на търгуването на депозитарната разписка и далеч под средно търгуваните 1,2 милиона броя на ден.

Дори и след като загуби една четвърт от стойността си в сряда, компанията все още се оценява на около 240 милиарда долара, което я прави по-ценна от Toyota, Nike, McDonald"s или Walt Disney.

Излишно е да се казва, че това беше впечатляващо представяне за компания, която продаде 16 милиона акции по 7,80 долара всяка в средата на юли, което й даде пазарна капитализация от около 1 милиард долара.

Какво стои зад скока?

Изглежда няма никакво оправдание за този вид пазарна капитализация. Общият размер на активите, генериращи доходи, в нейния баланс едва надхвърли границата от 400 милиона долара към март според документите на SEC, което е нещо много малко в света на високите финанси. Fortune се опита да се свърже с компанията, но имейлите и обажданията й останаха без отговор.

Един поглед към уебсайта на AMTD Digital разкрива малко от нейния бизнес модел. Кратко едноминутно корпоративно презентационно видео рекламира фирмата като "платформа за дигитални решения на едно гише в Азия и термоядреен реактор за най-добрите предприемачи и идеи в дигиталната ера", използвайки отчетливо подобна на Междузвездни войни риторика.

По-задълбочено разглеждане на проспекта, подаден в SEC, разкрива какво означава това. AMTD Digital основно продава нещо като клубно членство на своите "SpiderNet Ecosystems Solutions", които твърдят, че носят ползи, като свързват бизнесите един с друг. Това съставлява по-голямата част от неговите 25 милиона долара годишни приходи, генерирани през фискалната година, която приключи през април 2021 г.

По-скоро необичайните му печалби преди данъци за последните три години са постоянно по-високи от горната линия благодарение на счетоводните печалби по справедлива стойност на икономическите му интереси в компании като Appier, DayDayCook, WeDoctor и пет азиатски финтех компании.

Компанията майка е AMTD Group, хонконгски конгломерат, който изброява инвестиционното банкиране, хотелските услуги, първокласното образование и медиите и развлеченията като свои основни компетенции. Освен това има още едно дъщерно дружество, AMTD IDEA, което също е регистрирано на Нюйоркската фондова борса, но струва "само" 14 милиарда долара.

"Значителна волатилност"

Защо точно AMTD Digital е регистрирана в САЩ, не е ясно, тъй като тя незабавно предупреди инвеститорите в своя проспект за продажба на акции, че в крайна сметка може да бъде принудена да се делистне съгласно правилата на SEC. Това е така, защото бюрокрацията, въведена от Пекин, понастоящем пречи на неговия китайски одитор да бъде инспектиран от Надзорния съвет за счетоводство на публичните компании на САЩ, създаден съгласно Закона Сарбейнс-Оксли.

Това е постоянен източник на разочарование за инвеститорите в много китайски акции. Ако САЩ и Китай не успеят да постигнат сделка, приблизително 261 регистрирани в САЩ китайски компании с обща пазарна стойност от 1,3 трилиона долара ще бъдат изправени пред делистване.

Председателят и главен изпълнителен директор на AMTD Group, Калвин Чой, напусна поста си на управляващ директор в UBS, за да поеме управлението.

Сеизмична аномалия

В света на фундаменталния анализ, където компаниите се оценяват въз основа на техните бъдещи парични потоци, умопомрачителната пазарна капитализация на AMTD Digital е вид сеизмична аномалия във финансовата система, която статистически погледнато би трябвало да се появява само веднъж на всеки сто години.

Дори AMTD Digital изглежда не разбира защо сега е толкова ценна. Използвайки благодарствено писмо до своите нови акционери, компанията твърди, че също е объркана от представянето на своите акции.

"През периода след първоначалното ни публично предлагане Компанията отбеляза значителна нестабилност в цената на ADS-те и също така наблюдава много активен обем на търговия", пише във вторник AMTD Digital. "Доколкото ни е известно, няма съществени обстоятелства, събития или други въпроси, свързани с бизнеса и оперативните дейности на нашата компания след датата на IPO."

С този вид скок не е изненада, че вечните мечки се появиха от съня си. Известният продавач на къси позиции Джим Чанос попита дали "всички просто ще пренебрегнем 400-те милиарда мемове в стаята".

По стечение на обстоятелствата поскъпването на акциите на компанията дойде същия ден, когато председателят на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслър похвали 20- годишнината от Закона Сарбейнс-Оксли, предназначен да възстанови доверието в американските капиталови пазари след скандалите със счетоводни измами, които разтърсиха инвеститорите в Enron и WorldCom.

Покачването предизвика болезнени спомени за съдбовното решение на Robinhood да премахне възможността за инвеститорите на дребно да правят поръчки за покупка на търговската верига GameStop, разглеждано като решение за защита на шепа хедж фондове.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари