Само преди няколко месеца Уолстрийт нападаше Илън Мъск и неговата Tesla Inc. Един анализатор заяви, че акцията вече не е подходяща за инвестиране заради ератичното поведение на главния изпълнителен директор. Друг инвеститор заложи на драматичен спад на цената на акциите, казвайки, че "става все по-ясно, че Tesla изпитва трудности да плати сметките си", припомня Bloomberg.

Но след това се случи нещо неочаквано: компанията успя да си стъпи на краката. Описаното в отчета за третото тримесечие блестящо състояние бе подкрепено от възможността на Tesla да увеличи производството на Model 3. Това изненада противниците и скептиците и маркира началото на преобръщането на пазарното настроение.

И акциите на Tesla вече са съвсем близо до върховете, които компанията достигна в деня на известното вече съобщение в Twitter, че автомобилният производител може да слезе от борсата, а "финансирането е сигурно". Именно то създаде рали на цените - и проблеми на Мъск с Комисията по ценните книжа и борсите.

Tesla може да купи част от заводите, които GM затваря

Tesla може да купи част от заводите, които GM затваря

General Motors е под политически натиск да не съкращава 14 700 работни позиции

И така след година на обръщащи стомаха движение на цената на акциите с няколко резки покачвания и спадове от по 20 процента или повече, са напът да завършат годината с ръст от почти 18 процента. И това съвсем не е лошо, като вземем предвид, че от началото на 2018 г. S&P 500 изтрива 1,4 процента от стойността си.

Разбира се, всичко това може да се промени отново във всеки момент, особено като имаме предвид дарбата на Мъск да прави неразумни коментари и множеството предизвикателства пред компанията.

Но засега Уолстрийт отново е настроен бичи към производителя на електромобили и очаква Tesla да излезе на печалба през четвъртото тримесечие - постижение, което ще покаже, че компанията най-накрая е успяла да разбере как да произвежда и продава електромобили със здравословен темп - и да успява да изкарва пари от това.

Възможно е и обаче резултатите от третото тримесечие да не бъдат повторени. "Само времето ще покаже", казва анализаторът от Roth Capital Partners Крег Ървин. "Но реалността е, че когато произвеждаш по 50 000 за три месеца, това е голямо постижение, и можем да познаем, че тези момчета са тук дългосрочно. Tesla вече стои и на двата си крака, учи се добре и е готова да продължи да се учи".

Tesla изненада всички и най-после излезе на печалба

Tesla изненада всички и най-после излезе на печалба

Компанията удвои приходите си за година

Оценката на акциите на Tesla винаги е била прицелена към перфектното. А Twitter навиците на Мъск не бяха единствените пречки пред инвеститорите през 2018 година. Докато компанията френетично се опитваше да увеличи производството на Model 3, тя харчеше по $8 000 на минута, по изчисления на Bloomberg.

Но основите на компанията вече са по-добри, благодарение и на все по-ефективното производство, добрата цена на автомобилите и "бавната и разочароваща конкуренция" на пазара на електромобили, написа в сряда анализаторът от Oppenheimer Колин Ръш.Оценката на Tesla днес показва ясно нейното лидерство на пазара на електромобили. Анализаторите казват, че не са особено впечатлени от двата бъдещи конкурента, представени от немските производители Audi и Mercedes-Benz.

General Motos, която се очаква да продаде 4,7 милиона автомобила по цял свят тази година, има пазарна капитализация от $49 милиарда. Тази на Tesla е близо $63 милиарда, въпреки че продава едва 256 000 автомобила.

"За мен е невероятно, че в края на 2018 г. големите автомобилни производители все още не са измислили как да отвърнат на Tesla", заяви анализаторът от JMP Securities Джоузед Оша. "Tesla може да расте с по 8-10 процента за много дълъг период от време и трябва да бъде оценена много по-високо от компании, които могат да растат с един или два процента, с колкото нараства останалата част от автомобилния бизнес".

Tesla изпревари Mercedes по продажби в САЩ и гледа към BMW

Tesla изпревари Mercedes по продажби в САЩ и гледа към BMW

Компанията е доставила 69 925 автомобила за три месеца