Американската автомобилна компания Tesla най-после излезе на печалба. Производителят на електромобили реализира рекордните 311.5 млн. долара за периода тримесечието до 30 септември, след като темпът на доставките на автомобили се ускори.

Постижението е победа за главния изпълнителен директор Илън Мъск, който обеща печалба за инвеститорите по-рано тази година, пише BBC.

Това е едва третия път в 15-годишната история на Tesla, в който тя приключва тримесечието на печалба. Последния печеливш период на автомобилната компания бе през 2016 г., след който мнозина поставиха под въпрос стабилността на финансите и бизнес модела й.

Производството на Tesla достигна рекорд

Производството на Tesla достигна рекорд

За 3 месеца компанията е доставила 83 500 коли - повече отколкото през цялата 2017 година

В писмо до инвеститорите Мъск нарече последните 3 месеца "исторически", изтъквайки печалбата като признание за "находчивостта и невероятно упоритата работа на фирмата". Той прогнозира, че Tesla ще бъде печеливша и през следващото тримесечие.

Капиталовите пазари бързо реагираха на новината и акциите на компанията скочиха с 10% в търговията след работно време в Ню Йорк.

Резултатите са знак, че фирмата e оставила лошото зад гърба си. "Обикновено съветваме инвеститорите да се съсредоточават твърде много върху резултатите от едно тримесечие, но това тримесечие в Tesla наистина има значение", заяви Никълъс Хайет от Hargreaves Lansdown.

Германските електромобили настигат Tesla и скоро ще я изпреварят

Tesla скоро няма да бъде лидер при електромобилите

Компанията на Мъск ще изостане от Daimler, BMW и Volkswagen

Компанията на Илън Мъск, която никога не е отчитала годишна печалба, беше под особено напрежение, след като увеличи разходите си за пускането на ключовия Model 3. След срива на поръчките миналата година, фирмата имаше проблем с изпълнението на производствените цели и доставките на поръчаните автомобили.

Това предизвика притеснения за финансите на компанията и създаде тревоги, че клиентите ще станат нетърпеливи и ще отменят поръчките си. Въпреки това, по-малко от 1/5 от около 455 000 поръчки, отчетени от фирмата през 2017 г., са отменени.

Производството също се е увеличи, стимулирайки продажбите. Tesla направи над 80 000 автомобила за периода, над 60% от които бяха Model 3. Това увеличи приходите до 6.8 млрд. долара през тримесечието, повече от двойно отколкото преди година.

Tesla увеличи с 93% приходите си от продажби на автомобили за година

Tesla увеличи с 93% приходите си от продажби на автомобили за година

Компанията получава по 1 800 поръчки за Model 3 всеки ден

Намаляването на работните места и други съкращения на разходите също помогнаха за крайната цел.

Анализатори определят тримесечието на Tesla като "много силно". "Поздравления за Илън Мъск и екипа му, че изненадаха почти всички. Сега остава въпросът - може ли Tesla да го превърне в навик или това е просто незначително изключение?", каза Акшай Ананд, изпълнителен анализатор в Kelley Blue Book.

Мъск увери финансовите анализатори, че Tesla има за цел да бъде печеливша през всяко следващо тримесечие.

Tesla подготвя завод в Китай, който ще произвежда 500 000 коли годишно

Tesla подготвя завод в Китай, който ще произвежда 500 000 коли годишно

Компанията на Мъск иска възможно най-бързо да се установи на китайския пазар

Той разчита на силното търсене в Европа и Китай, където компанията планира да започне да продава Model 3 през следващата година. Целта е компания да изнася до 1 милион коли годишно извън САЩ.

Tesla се надява да започне производството на следващия си модел през 2020 г., а планира и своя услуга за споделено пътуване.