Tesla обяви, че е произвела рекорден брой автомобили през последното тримесечие, опровергавайки съмненията относно производствения си капацитет.

Компанията е доставила 83 500 електромобила, 53 000 от които са от ключовия Model 3. Произведеното количество е с 80% повече от общото й производство през 2017 г.

Германските електромобили настигат Tesla и скоро ще я изпреварят

Tesla скоро няма да бъде лидер при електромобилите

Компанията на Мъск ще изостане от Daimler, BMW и Volkswagen

"Стабилизирането на производството, доставките и логистиката на изходящите автомобили бяха основните ни предизвикателства през третото тримесечие", заявиха от дружеството, цитирани от BBC.

През последните месеци Tesla се бореше да увеличи производството си, да компенсира големите производствени разходи и да излезе на печалба. В момента компанията произвежда по около 5000 коли седмично, но е нужно да достигне 7000 бройки, за да стане устойчиво печеливша.

Tesla изненада всички и е все по-близо да излезе на печалба

Tesla изненада всички и е все по-близо да излезе на печалба

Производството се стабилизира, а загубите започнаха да намаляват

Постижението идва в бурни времена за компанията. Изпълнителният директор Илън Мъск избегна съдебно преследване, след като се споразумя с Комисията за ценни книжа и борси в САЩ. В рамките на сделката той трябва да напусне председателския пост в борда на компанията.

Китайският риск

Tesla посочи като предизвикателство митата на Китай върху американските автомобили, които Пекин наложи в резултат на търговския спор със САЩ.

Tesla подготвя завод в Китай, който ще произвежда 500 000 коли годишно

Tesla подготвя завод в Китай, който ще произвежда 500 000 коли годишно

Компанията на Мъск иска възможно най-бързо да се установи на китайския пазар

Компанията заяви, че разходите, които влизат в автомобилите й, са около 55-60% повече, отколкото тези на местните фирми, когато се отчетат тарифите и транспортните разходи за морски превоз.

Tesla смята да ускори плановете за изграждането на новата си фабрика в Китай, но ще са нужни няколко години, преди заводът да бъде пуснат в експлоатация. "Това създава предизвикателна конкурентна среда, като се има предвид, че Китай е най-големият пазар за електрически автомобили", заявиха от компанията.