Tesla изненада инвеститорите и анализаторите, като стабилизира производството и започна да намалява финансовите загуби. Компанията изгори по-малко пари от очакваното през последното тримесечие, защитавайки обещанието на Илън Мъск, че в следващите месеци най-после ще излезе на печалба след години на загуби.

Свободният паричен поток е минус 739 млн. долара за трите месеца, приключващи през юни. Анализаторите предвиждаха, че Tesla ще излезе на загуба с над 900 млн. долара през този период, след като изгори по над 1 млрд. долара през 3 от предходните 4 тримесечия.

Tesla харчи по $6500 в минута

Tesla харчи по $6500 в минута

Компанията няма да оцелее до края на 2018 година, ако не получи свежи средства

"Оттук нататък наистина искам да подчертая, че нашата цел е да бъдем печеливши и да имаме положителен паричен поток за всяко следващо тримесечие", увери Мъск в конферентен разговор с инвеститорите. Той се извини за поведението си в края на предходното тримесечие и бе доста по-дружелюбен и скромен. 

Компанията е произвела 53 339 електромобила през второто тримесечие и е доставила 22 319 броя от Model S и Model X, както и 18 449 коли от Model 3. Общите доставки за тримесечието са 40 768 автомобила, съобщава CNBC.

Германските електромобили настигат Tesla и скоро ще я изпреварят

Tesla скоро няма да бъде лидер при електромобилите

Компанията на Мъск ще изостане от Daimler, BMW и Volkswagen

Дългоочакваната цел да се произвеждат по 5000 броя от ключовия Model 3 седмично бе постигната в края на юни. Сега Tesla се стреми да сглобява по 6000 от него на седмица, като се надява го да постигне до края на август.

"Отне ни 15 години, за да изпълним първоначалната ни цел да произведем достъпен електромобил с голям обхват, който може да бъде и много печеливш. През втората половина на 2018 г. очакваме за първи път в историята ни да станем едновременно устойчиво печеливши и да имаме положителен паричен поток", пише Мъск в писмо до инвеститорите.

Главоболия за Илън Мъск с Tesla Model 3

Главоболия за Илън Мъск с Tesla Model 3

Компанията не успя да спази важно обещание

През 2019 г. компанията се надява да достигне до 10 000 Model 3 на седмица. Tesla очаква да произведе между 50 000 и 55 000 бройки от Model 3 през настоящото тримесечие. Компанията на Мъск очаква маржът на модела да е 15% през третото тримесечие, който все още е по-малък от заложената цел от 25%.

Мъск увери, че Tesla все още се стреми да произвежда по 1 милион коли годишно до 2020 г., но по-вероятната цифра е 700 000 или 800 000.

Tesla Model 3: 500 км с едно зареждане

Tesla Model 3: 500 км с едно зареждане (ВИДЕО)

Първите 30 собственици получиха автомобилите си

Положителните новини подкрепиха акциите на компанията, които се повишиха с 5.7% в дневната търговия и с цели с 11% в търговията след работно време. Инвеститорите се фокусираха върху по-стабилните производствени обеми и по-малката загуба на пари.

Резултатите на компанията на Мъск вдъхновиха онези, които вярват в растежа й и инвестират в него.

Мъск планира пълна реорганизация в Tesla

Мъск планира пълна реорганизация в Tesla

Проблемите пред производителя не намаляват

"Това е много солиден прогрес и много пари. Tesla ще бъде невероятна компания през следващите 5 години. Добре е да погледнете в другия край на тази кошмарна производствена рампа", заяви Рос Гербер, изпълнителен директор на Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management, който е един от най-известните "бикове" на Tesla.

Дори скептиците признаха прогреса на автопроизводителя. "Бях впечатлен от отрицателния им свободен паричен поток. По-загрижен съм за проблемите с качеството и проблемите с обслужването", заяви пред Bloomberg Дейвид Кудла, изпълнителен директор на Mainstay Capital Management, който залага срещу Tesla.