Tesla съобщи, че не е успяла да произведе планираните 1 500 автомобила от новия Model 3 през третото тримесечие на година, приключило преди броени дни. Компанията е успяла да подготви едва 260 - или 83% по-малко от обещаното, предава CNN.

Изпълнителният директор Илън Мъск обеща още, че през декември месец от линията ще слизат по 5 000 Model 3 на седмица- достъпният модел, който трябваше да направи Tesla електрически автомобил за масите.

След съобщението, направено късно вечерта в понеделник, акциите на компанията поевтиняха с 1.5%.

Мъск алармира за "производствен ад" покрай новия Model 3. Акциите на Tesla тръгнаха надолу

Мъск алармира за "производствен ад" покрай новия Model 3. Акциите на Tesla тръгнаха надолу

По неговите думи компанията ще бъде изправена пред затруднения поне 6 месеца

Tesla не даде подробности заради какви проблеми забавя производството. От компанията уточниха само, че няма "фундаментални проблеми", както и че са "сигурни, че знаем какво трябва да се поправи". Повечето от производствените линии в Gigafactory - заводът за батерии в Невада, и заводът, в който се сглобяват автомобили в Калифорния, работят с нормално темпо и изпълняват поставените цели.

Компанията не си постави нова цел до края на годината.

"Забавянето не трябва да ни изненадва", казва Майкъл Кребс, анализатор в Autotrader. "Това е първият автомобил, който правят в големи количества. Производството на коли не е лесна работа и те сега го разбират", смята той.

Но Model 3 не е първият път, в който компанията не успява да удържи на обещанието си. Model X, който започна да се произвежда в края на 2015 г., далеч след първоначалния срок, също се забави доста.

Tesla твърди, че тези проблеми вече са зад нея, а през третото тримесечие е произвела рекорден брой от двата луксозни модела - Model S и Model X. Общо от линиите са слезли над 25 000 автомобила. Компанията очаква да достави около 100 000 от тях през следващата година.

Tesla Model 3: 500 км с едно зареждане

Tesla Model 3: 500 км с едно зареждане (ВИДЕО)

Първите 30 собственици получиха автомобилите си