Tesla планира да построи завод в Китай с капацитет от 500 000 автомобила годишно. Компанията на Илън Мъск трябва да подпише меморандум за разбирателство с местните власти в Шанхай, според източници на Bloomberg. Самият Мъск също ще бъде в града, тъй като ще участва в друго събитие.

Ако намерението за новата фабрика се осъществи, това ще е най-голямата стъпка на компанията извън САЩ досега. С нейна помощ Tesla се подготвя, за да избегне възможни щети от ескалиращата търговска война между Китай и САЩ.

Компанията на Илън Мъск се стреми да разшири капацитета си и да достигне по-ефективно световните пазари. Единственият завод за сглобяване на електромобилите й е във Фримонт, Калифорния. Компанията разполага и с огромна "гигафабрика" за батерии в съседна Невада.

Tesla регистрира собствена компания в Китай

Tesla регистрира собствена компания в Китай

Важна стъпка за компанията

След като напредне в Китай, най-големият пазар на електрически автомобили в света, Tesla обеща до края на 2018 г. да разкрие плановете си за изграждането на завод в Европа.

Компанията на Мъск от известно време проучва производството на електромобили в Китай. В последно време за американските автопроизводители стана още по-наложително да имат заводи в страната. Пекин увеличи вносното мито върху произведените в САЩ коли до 40%, което накара Tesla да повиши цените на електромобилите си в Китай.

Завод в Китай ще намалява разходите за доставка на колите на компанията на Мъск и може да намали разходите й за доставка на компоненти.

Tesla се нуждае от $10 милиарда, за да оцелее

Tesla се нуждае от $10 милиарда, за да оцелее

Средствата трябва да бъдат събрани през следващите 2 години

Tesla увеличи цените на седаните Model S и кросоувърите Model X в Китай с до 30 000 долара, след като Пекин наложи допълнителни мита върху американските автомобили. Така компанията постави автомобилите си извън възможностите на повечето от потребителите на втория си най-голям пазар.

През ноември Мъск обяви, че до 3 години Tesla ще започне производство на най-големия автомобилен пазар в света. Заводът ще прави по няколко стотин хиляди автомобила годишно за купувачи в Китай и други части на Азия.

Компанията вероятно ще сглобява по-малкия седан Model 3 и предстоящия кросоувър Модел Y в Китай, вместо скъпия седан Model S или SUV-то Model X, които обикновено струват повече от 100 000 долара в САЩ, разкри Мъск в края на миналата година.

Германските електромобили идват за Илън Мъск и Tesla

Германските електромобили идват за Илън Мъск и Tesla

Конкуренцията ще догони компанията от САЩ, защото разполага с много по-голям капацитет и опит

Китай е огромна възможност за растеж на Tesla и нейни конкуренти като BMW и Daimler, които се стремят да се възползват от бързо разрастващия се пазар.

Продажбите на нови енергийни превозни средства в страната (електромобили с батерии, плъгин хибриди и коли с горивна клетка) достигнаха 777 000 бройки миналата година и могат да надхвърлят 1 милион тази година, според прогнозите на Китайската асоциация на производителите на автомобили.

Целта на правителството е достигането на продажби от 7 милиона превозни средства годишно до 2025 г.

Tesla с важен пробив на най-големия автомобилен пазар

Tesla с важен пробив на най-големия автомобилен пазар

Компанията на Мъск постигна условия, които остават мираж за останалите производители

Tesla продаде близо 14 800 автомобила в Китай миналата година, според данни от LMC Automotive. Това е около 3% от пазара на електромобили, задвижвани от батерии в страната, което отрежда на американската марка 10-ото място в сегмента. Китайският пазар носи около 17% от приходите на Tesla за 2017 г.

Увеличаването на производството е от решаващо значение за автомобилния производител, за да се самоиздържа финансово, докато преследва мисията на Мъск за прехода на света към транспорт, задвижван от батерии.

Tesla произведе 5031 бройки от Model 3 през последната седмица на второто тримесечие в завода във Фримонт, постигайки ключовата цел, за която Мъск смята, че е от решаващо значение за генериране на пари в брой и печалба.

Tesla откри в Шанхай най-голямата зарядна станция в света

Tesla откри в Шанхай най-голямата зарядна станция в света

Може да се ползва едновременно от 100 електромобила