Работниците на Amazon може да стачкуват на Черния петък, което според профсъюзите това ще бъде най-голямото прекъсване в 30-годишната история на компанията. Около 1150 работници в дистрибуторския склад на Amazon в Ковънтри ще се присъединят към стачката, заради спор за заплатите и за условия на труд, предава ​​The ​​Independent.

Според профсъюзите на работниците им е омръзнало само "да свързват двата края" и да "изминават километри всеки ден" работейки.

Центърът в Ковънтри е един от най-натоварените на Amazon в Обединеното кралство.

Служители от САЩ, Германия и Италия също ще стачкуват, като това се смята за част "глобално движение" за по-добро заплащане и условия на труд. Очаква се да има стачи на други места в Европа.

Това не са добри новини за търговеца, защото се очаква милиони клиенти да се включат в разпродажбите на Черния петък на 24 ноември, като Amazon предлага на клиентите повече дни за оферти за пазаруване в сравнение със събитието от миналата година.

Не за първи път компанията бива обвинявана в лоши условия на труд, "Amazon е една от най-богатите компании в света, нейният основател е зает да строи ракети, но хората, които работят за това богатство не могат да свържат двата края", споделя един от служителите.

Amazon заяви на свояй ред, че действието на служителите няма да засегне клиентите. Компанията обяви пред The ​​Independent, че "Няма да има смущения за клиентите. Нашето звено в Ковънтри не обслужва директно поръчки на клиенти."

В отговор на притесненията на служителите, компанията уверява, че редовно преразглежда заплащането, за да гарантира, че предлага конкурентни заплати и придобивки. "До април 2024 г. нашето минимално начално заплащане ще се увеличи до 12,30 паунда и 13 паунда на час в зависимост от местоположението, което е 20% увеличение за две години и 50% от 2018 година насам.