Великобритания, както и редица други европейски държави, е в процес на замяна на старите си атомни реактори с нови. В посока на тази идея страната се надява скоро да осъществи съвместния си проект с Франция за изграждането на най-скъпия АЕЦ в историята.

Според плановете двата блока трябва да бъдат построени в Хинки Пойнт, което се намира на югоизточния бряг на Острова. Амбициите на Лондон са до 2025 г. централата да произвежда 7% от електричеството на държавата.

Има обаче голяма опасност проектът да не бъде осъществен, пише Bloomberg. Причината е, че най-новата френска технология, която ще се използва при реакторите, е показала технически проблеми, които могат да струват прекалено скъпо на двете държави.

Компанията Électricité de France (EDF) e изпълнител на проекта, като тя трябва да осигури две трети от всички разходи, изчислявани на 18 милиарда паунда или на 26,2 милиарда долара.

Това обаче може да се превърне в голям проблем за EDF. Централи по същата технология вече има изградени във Франция и Финландия, но тези проекти са били изпълнени с закъснения от няколко години и със свръхразходи в милиарди.

Британската Evolutionary Power Reactor (EPR) ще бъде в тежест на френската компания, която трябва да инвестира още 50 милиарда евро или 56,5 милиарда долара в обновяване на атомни реактори във Франция, които трябва да са готови също до 2025 г.

За възможните проблеми с АЕЦ-а се заговори още през март, когато финансовият директор на френския енергиен гигант Томас Пикмал се  оттегли от поста си заради неразбирателство с ръководството на компанията по отношение на мащабния проект във Великобритания.

Според запознати със случая Пикмал е взел решение да подаде оставка, тъй като се е притеснявал, че окончателното инвестиционно решение за проекта може да застраши финансовата позиция на френската компания.

Ниските цени в енергийния сектор в Европа удариха и най-големите дружества в индустрията. Това е била и причината финансовият директор на EDF да се опасява, че огромните разходи по подобен проект могат да бъдат опасни за дружеството.

За опасността пред EDF предупредиха и редица рейтингови агенции, които обмислят орязване на кредитния рейтинг на компанията. Синдикати пък плашат ръководството със стачки.

Всичко това предизвика срив на акциите на френския енергиен гигант с цели 50 на сто през миналата година. От EDF ще се опитат да запушат финансовите дупки с пускането на ценни книжа за продажба в размер на 4 милиарда евро.