Компанията за управление на хотели и ваканционни имоти Quendoo стана част от портфолиото на Фонда за капиталови инвестиции. Това е десетата сделка за фонда от Групата на Българската банка за развитие, който до момента е инвестирал капитал за растежа на малките и средни компании у нас в размер на над 30 млн. лв.

Quendoo стъпва на българския пазар през февруари 2022 г., предлагайки комплексно облачно решение за увеличаване на онлайн присъствието и приходите от продажби на хотелите. Платформата интегрира основни дигитални инструменти за оптимизиране на дейността на хотели и ваканционни имоти, вкл. система за резервации, инструмент за управление на маркетинговите канали, уебсайт генератор, системи за картови разплащания и др.

Системата за резервации на Quendoo се ползва от над 300 места за настаняване до този момент, сред които някои от най-емблематичните хотелски брандове в България. Технологията на Quendoo дава възможност на местата за настаняване да увеличат значително директните си резервации и да оптимизират разходите си за такси и комисиони към други платформи и туроператори. Quendoo осъществява и синхронизиране на цени и наличности на местата за настаняване с основни on-line платформи за резервации като Booking.com, Airbnb, Google Hotels, водещи туроператори и др., което създава възможност за много по-ефективни дистрибуция и продажби.

В резултат компанията се радва на бърз растеж с месечни трансакции, стигнали от 0 до 7 милиона евро в рамките на 18 месеца.

С помощта на Фонда за капиталови инвестиции компанията планира да разработи нови инструменти, функционалности и продукти, и да стартира продажби на нови пазари.

Фондът за капиталови инвестиции помага на българските компании да растат и разгърнат потенциала си чрез инвестиции в дялов капитал до 5 млн. лева. Портфейлът на ФКИ включва технологичните компании Евротръст, Барин Спортс, ЮПАСС и IPS, смарт велосипедите Econic One, както и производителите на детски обувки Колев и Колев, на шумоизолационни решения - Decibel, и на аксесоари за парапланеризъм - Fly the Earth.

Фондът е реализирал и първия си успешен изход - от инвестицията в мебелната компания М2 ПРОМ, която през 2022 г. бе придобита от френския гигант в оборудването на търговски пространства "Линдера Груп".