Нидерландският гигант Royal Dutch Shell и шотландското подразделение на испанската Iberdrola ще обединят усилия в изграждането на най-голямата плаваща вятърна централа в света.

Двете компании разглеждат различни локации за мащабния проект, който ще се намира в близост до бреговете на Великобритания, съобщава Bloomberg.

Те ще се възползват от възможността за това, след като властите в Шотландия обявиха, че ще отдават на концесия морската си територия до брега на дружества с проекти за възобновяеми енергийни източници.

Двете компании са подали своето предложение на обявен търг, в който участват други водещи имена в сектора, като Total, Eni и Orsted.

Резултатите от търга и избраните проекти ще станат ясни в началото на следващата година.

Междувременно през 2018 година Iberdrola официално пусна в експлоатация вятърната си ферма Wikinger в Балтийско море. Съоръжението с капацитет 350 мегавата се намира край североизточния бряг на германския остров Рюген. Общата инвестиция в проекта беше 1,4 милиарда евро.

Напълно функционираща и свързана с германската мрежа, Wikinger доставя възобновяема енергия на 350 000 домакинства в страната.

Испанската Iberdrola строи най-голямата вятърна ферма в Балтийско море

Испанска компания строи най-голямата вятърна ферма в Балтийско море

Съоръжението за €1.4 милиарда ще захранва повече от 350 000 домакинства в Германия