Samsung закрива изследователския си отдел за разработка на процесори в едно от своите американски съоръжения. Според анализаторите ходът ще намали перспективите на марката мобилни чипове Exynos на технологичния гигант, пише Reuters.

Със затварянето на звеното може около 300 души да бъдат съкратени или преместени в различни проекти.

Процесорите Exynos се считат за отличителен пример за опитите на южнокорейската фирма да намали зависимостта си от чипове памет и да увеличи продажбите на логически чипове, които се използват в мобилни устройства и автономни превозни средства.

Собствените чипове на Samsung обаче, които се използват във водещите смартфони от серията Galaxy и се конкурират срещу тези на Qualcomm, не могат да намерят външни клиенти.

Решението за затварянето на отдела е показателно за това, че компанията се изправя пред много предизвикателства в промотирането на процесорите.

Samsung влага $116 милиарда в битка срещу Intel и Qualcomm

Samsung влага $116 милиарда в битка срещу Intel и Qualcomm

Южнокорейският производител

"Чиповете Exynos всъщност не се използват никъде другаде, освен за серията Galaxy и все повече губят позиции на пазара на мобилни процесори, което поражда въпросителни около конкурентоспособността на цялата компания", казва анализаторът от Cape Investment & Securities Парк Сун-сон.

Ходът вече доведе до спекулации, че технологичният гигант ще използва основен дизайн на AMD или полуперсонализиран такъв. Парк обаче е на мнение, че затварянето на отделя в американското съоръжение на Samsung не означава, че компанията ще се откаже изцяло от Exynos.

В отговор компанията посочи, че ще продължи да произвежда чиповете Exynos. "Въз основа на задълбочена оценка и необходимостта да останем конкурентоспособни на световния пазар, компанията реши да премести част от американския си екип за научноизследователска и развойна дейност", се казва в изявление на Samsung.

Засегнатите служители ще са най-вече от центъра за научноизследователска и развойна дейност в Остин, който разработва ядрото на процесора от 2010 година насам. От екипа за процесори в Advanced Computing Lab в Сан Хосе се очаква малък брой служители да бъдат пуснати или преместени в други подразделения.

"Основните изследвания донесоха по-малко стойност от очакваната за целия бизнес с чипове на Samsung", обяснява анонимен източник, запознат с въпроса.

Samsung изтегля производството си от Китай

Samsung изтегля производството си от Китай

Заради силната конкуренция от Huawei и Xiaomi