Samsung Electronics Co. възнамерява да инвестира 133 трилиона вона ($116 милиарда) през следващото десетилетие, за да завземе пазарен дял от Intel Corp и Qualcomm Inc. на пазара на чипове, пише Bloomberg.

Южнокорейската компания вече води на пазара за памет, използвани от сървъри до смартфони. Сега Samsung ще увеличи вложенията в годините до 2030 г., за да завземе първата позиция и при процесорите. Производителят ще създаде нови 15 000 високоплатени работни места в областта на проучването и разработката.

Компанията се надява да започне да произвежда достатъчно процесори, които да отговорят и на нейните нужди, и да започне да продава на други компании, отнемайки част от бизнеса и на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Samsung отдавна произвежда процесорите Exynos за телефоните си Galaxy. Но сега иска да навлезе и на пазара на процесори, използвани в компютри и сървъри.

Производството на полупроводници е основен двигател на растежа за южнокорейската компания, като носи три четвърти от оперативната печалба за 2018 г.

Печалбата на Samsung се срина с 60%

Печалбата на Samsung се срина с 60%

Най-големият спад от над четири години