Samsung Electronics Co отчете най-големият спад в печалбата си от повече от четири години. Южнокорейският гигант страда от намаляващите цени на чиповете памет и забавяне на продажбите на мобилни телефони, пише Bloomberg.

Оперативната печалба падна с 60 процента до около 6,2 трилиона вона ($5,5 милиарда) през трите месеца до края на март, сочат предварителни резултати, публикувани в петък. Това е най-големият спад от третото тримесечие на 2014 година насам. Очакванията на анализаторите бяха за 56% спад.

Миналия месец Samsung предупреди, че резултатите ѝ няма да достигнат очакванията, отразявайки намалени поръчки от центрове за данни като тези на Amazon Inc. и на производители на мобилни телефони като Apple Inc. Забавянето свали цените на паметите - и RAM, и тези за съхранени на данни.

Samsung се готви за още по-слаба печалба

Samsung се готви за още по-слаба печалба

Компанията отправи предупреждение

"Очакваме търсенето на RAM за сървъри да се увеличи, както и продажбите на S10. Доставките на сгъваеми телефони също ще бъдат по-добри през второто полугодие", заяви Даниел Йо, световен стратег в Kiwoom Securities.

Акциите на Samsung изтриха 0,5% от стойността си след публикуване на резултатите. От началото на годината те са поскъпнали с 21 процента, след като изтриха 24 процента през 2018 г.

Центровете за данни използват натрупаните си резерви от памет, а Apple намали прогнозите си за продажби по-рано тази година, отчасти и заради търговската война между САЩ и Китай. Китайската икономика, най-големият пазар на произведените от Samsung компоненти, също се забавя.

Huawei официално си постави целта да стане №1 в света

Huawei официално си постави целта да стане №1 в света

Honor пък трябва да заеме четвърта позиция

Samsung ще публикува подробна разбивка на продажбите по-късно този месец.

Междувременно, IHS Markit обяви, че пазарът за RAM памет ще достигне $77 милиарда тази година, спад с 22 процента. През първото тримесечие цената на 32GB RAM за сървъри намаля с 38%, а тази на 128GB флаш памет - с 23 процента.

През януари Samsung заяви, че ще намали разходите, за да увеличи печалбата.

Отчетът за първите три месеца включват и продажбите на Samsung Galaxy S10, пуснат миналия месец.

Samsung пусна Galaxy S10 5G по-рано от очакваното. Колко ще струва?

Samsung пусна Galaxy S10 5G по-рано от очакваното. Колко ще струва?

Моделът няма следа от проблемите при стандартната версия и е с функции от ново измерение