Samsung изтегля производството си на мобилни телефони oт Китай. Компанията е засегната от засилената конкуренция от страна на местните производители на най-големия пазар на смартфони в света, пише Reuters.

Изключването на последната фабрика за телефони на Samsung в Китай идва, след като през месец юни фирмата прекрати производството в завода в южния град Хуейджоу и закри още една фабрика в края на миналата година, подчертавайки жестоката конкуренция в страната.

Южнокорейският технологичен гигант прекратява производството на телефони в Китай, следвайки други производители, които изместват производството от страната поради нарастващите разходи за труд и икономическото забавяне.

Sony също заяви, че закрива своя завод за смартфони в Пекин и ще прави смартфони само в Тайланд.

Но Apple все още прави основни продукти в Китай.

Samsung модернизира завод за дисплеи с $11 милиарда

Samsung модернизира завод за дисплеи с $11 милиарда

Насочва производството си към модерни екрани с квантови точки

Делът на Samsung в китайския пазар се сви до 1% през първото тримесечие от около 15% в средата на 2013 година, тъй като загуби от бързорастящите домашни марки като Huawei и Xiaomi, гласи проучване на пазара на Counterpoint.

"В Китай хората купуват смартфони на ниски цени от домашни марки и телефони от висок клас от Apple или Huawei. Samsung има малка надежда да съживи своя дял там", каза Park Sung-soon, анализатор от Cape Investment & Securities.

Samsung, който е най-големият производител на смартфони в света, заяви, че е взел трудното решение в опит да повиши ефективността си. От компанията добавят обаче, че продажбите в Китай ще продължат.

"Производственото оборудване ще бъде преразпределено към други световни производствени обекти, в зависимост от нашата глобална производствена стратегия, базирана на нуждите на пазара", пише в изявление на компанията.

Samsung отказа да уточни капацитета на завода в Хуейджоу или неговия брой персонал. Фабриката е построена през 1992 година. Южнокорейски медии съобщават, че работниците са около 6 000 души и са произвели 63 милиона устройства през 2017 година.

През последните години компанията разширява производството на смартфони в страни с по-ниски разходи като Индия и Виетнам.

Най-накрая Samsung обяви дата, на която ще излезе поправената версия на Galaxy Fold

Най-накрая Samsung обяви дата, на която ще излезе поправената версия на Galaxy Fold

Първо ще бъде пуснат в Германия и Корея