Най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco е купувала от суровината от съседни държави, за да може да изпълни ангажиментите си по договори със свои чуждестранни клиенти. Това твърдят неназовани източници пред Reuters.

Според информацията доставчици на суровината за компанията са били Обединените арабски емирства, както и Кувейт. Той е бил продаван на клиенти в Бахрейн, Малайзия и Южна Корея.

На въпроси по тези твърдения, отправни от Reuters, саудитското държавно дружество все още не е отговорило.

Двете най-големи находища на саудитската национална петролна компания в Абкайк и Хурайс бяха нападнати в нощта на 14 септември. Хуситински бунтовници от движението Ансар Аллах Йемени поеха отговорност за нападението, като заявиха, че при извършване на саботаж използват 10 безпилотни летателни апарати, пълни с експлозиви.

В резултат на експлозии и пожари, причинени от въздействия, производството на най-големия износител на петрол в света падна с 5,7 милиона барела от 9,8 милиона барела на ден.

САЩ и Саудитска Арабия обвиниха Иран за атаката. Според тяхната версия нападението е организирано с помощта на дронове и ракети, които не са в арсенала на хуситите. В Техеран тези обвинения бяха наречени неоснователни.