Schwarz IT България ще инвестира 570 хил. лв. и ще наеме 100 души. Компанията, която обслужва Lidl и Kaufland, получи сертификат за вложението си от Министерство на икономиката. От началото на годината са сертифицирани 14 проекта с общ размер на планираните инвестиции от близо 800 млн. лв.

В Schwarz IT България работят около 320 души, а планът е броят им да бъде увеличен със 100 през следващите три години.

Разкриването на новите позиции идва успоредно с промяната в структурата на технологичния център на компанията у нас. Първоначално той заработи под името Kaufland Services през 2016 година. От края на миналата година обаче екипът на компанията ще оперира под името Schwarz IT България. Компанията работи заедно с останалите IT центровете на германската група за обезпечаване на дейностите на цялата ритейл организация на Schwarz.

Екипът на групата в България работи в 6 отделни дивизии. Една от тях е заета с ключовите продукти за Schwarz. Става въпрос за платформата за облачни (cloud) услуги STACKIT. Към момента Европа изостава зад американските гиганти, като Amazon, Microsoft и Google в този сегмент, като няма свой лидер в облачните услуги.

От германската компания работят по своята платформа STACKIT, която първоначално ще се ползва за вътрешни цели, но след това ще бъде отворена и за привличането на клиенти извън организацията ѝ.

Освен този екип, в компанията има звена, занимаващи се с т.нар. big data, софтуерни разработчици, екип "Поддръжка" и други. Специалистите, които компанията планира да наеме в следващите 3 години, са с различен технологичен профил, като работни места ще бъдат отворени във всички звена.

Schwarz Group е най-голямата ритейл група в Европа, част от която са веригите Kaufland и Lidl. Тя има общо 12 500 магазина в 33 държави, като за нея работят 458 000 служители.