Базирана в Швейцария банка се съгласи да плати $60,4 милиона глоба, след като бе обвинена, че е помагала на американски граждани да крият данъци в рамките на десетилетие, предава The Wall Street Journal.

Basler Kantonalbank призна, че е извършвала нарушението от 2002 до 2012 година, като е помагала на клиентите си да попълват фалшиви данъчни декларации.

Глобата включва $17,2 милиона, които трябва да бъдат върнати на данъчната агенция в Съединените американски щати, $29,7 милиона за фалшифициране и $13,5 милиона глоба за криминалното деяние. Изпълнението ще бъде отложено с три години.Банката съобщи още, че замесените в случаите вече са освободени от работа.

1 144 американци са имали сметки Basler Kantonalbank, в които са били вложени $813,2 милиона. Много от тях, но не всички, не са били декларирани, заявиха прокурорите. С някои от тях банката е провеждала срещи, но повечето сметки са открити чрез трети мениджъри на активи.

Мартин Лак, един от мениджърите на активи, получи пет години пробаци, след като се призна за виновен през май 2014 година. Той е довел 20 клиента, които след това не са платили данъци.