Дания - смятаната за една от най-малко корумпираните държави в света, през последните седмици беше шокирана от скандал за пране на пари в огромен размер. По-конкретно най-голямата банка там - Danske Bank, беше обвинена в "изпирането" на над 9 милиарда долара чрез малкото си подразделение в Естония.

През тази седмица се появи и ново развитие по случая, според което главният изпълнителен директор на финансовата институция Томас Борген се отказва от поста си заради скандала. Той стана ръководител на банката през 2013 година, като ще остане на поста си, докато му бъде избран неговият заместник.

Според обвиненията датската банка е успяла да укрие 9,1 милиарда долара между 2007 и 2015 година, като най-голяма част на тези капиталови потоци са с източник от Русия. Преди време започнаха разследвания по случая в Естония и Дания. Също така стана ясно, че американски специализирани органи също ще разглеждат случая.

Засега е ясно, че общо капиталовите потоци към естонското дружество за посочения период са били насочени към 15 000 сметки на клиенти, като за грубо 6200 от тях има "висок риск" да са били част от корупционната схема.

В резултат от началото на годината акциите на финансовата институция са поевтинели с 32%, а от последния пик през май 2017 година пазарната й капитализация се е свила с около 14 милиарда долара.

От Danske казват, че не могат да посочат конкретната сума на "изпраните" пари. Общо капиталовия поток към естонското дружество, изчисляван на 234 милиарда долара - стойност, която е близо девет пъти по-голяма от брутния вътрешен продукт на балтийската страна, предизвикват нови въпроси около това колко сериозен е случая, пише Bloomberg.

Според изчисленията на анализатори вероятно Danske Bank ще трябва да плати глоба от около 800 милиарда долара в резултат на скандала.

"Ясно е, че Danske Bank не се е справила с отговорността си да предотврати "изпирането" на пари в Естония. Дълбоко съжалявам за това", посочва в свое становище по случая Борген.