Преди години да започнеш работа като стажант в една компания, да работиш години наред за нея, и накрая да се пенсионираш там, беше често срещаният сценарий за кариерно развитие. Но динамичното време, в което живеем сега, промени това.

За повечето млади и активни хора е нормално да сменят работодателя и позицията си на всеки 4-5 години, а понякога дори да сменят сектора, в който са се развивали до тогава.

На фона на това, за компаниите в последните години става все по-важно не просто да предлагат добри финансови условия и подходяща атмосфера за работа, но и да създават възможности за кариерно развитие и растеж на служителите си. А работещата формула за успех се оказва възможността за развитие, новите предизвикателства, произтичащи от това, както и стимула към служителите за тяхното израстване в професионален план.

Това кара две дами от различни части на Европа да останат част от екипа на една и съща компания в продължение на няколко години и през няколко граници - от Франция и Нидерландия, през Малта, до България.

Нагоре по кариерната стълбица от Франция до България

Едната от тях е Стефани Льо Гал Хабиш. Скоро след като тя става майка преди 9 години, усеща, че ѝ е нужна промяна в професионален план. Промяната се оказва по-голяма от очакваното, след като Стефани толкова много си харесва една позиция, че решава да напусне родината си Франция и да се премести в Малта.

"Тази възможност за работа в Tek Experts се появи като истинска мечта. По това време бях млада майка и работех като младши ръководител "Проекти" за такива в областта на културата. Но исках промяна", спомня си тя.

По това време Стефани не е напълно сигурна с какво иска да се занимава, но си прави списък с характеристики, които иска да намери на новото си работно място. "Исках да работя с клиенти, в мултикултурна среда, да помагам на хората, да знам, че моята работа ще има значение, ще носи нови решения и ще ми позволи да ползвам английски език в ежедневните си ангажименти", обяснява тя.

Стефани попада на обява, която подхожда точно на това, което търси, и кандидатства за позицията "Мениджър клиенти" в специализираната в аутсорсинга на бизнес процеси Tek Experts.

Стефани Льо Гал Хабиш

Източник: Tek Experts България

Стефани Льо Гал Хабиш

"Тази възможност толкова ми хареса, че напуснах Франция и отидох в Малта, където беше позиционирана тя, като взех и детето си с мен. Тогава бях първата майка в нашия екип", връща се назад тя.

Изборът се оказва правилен за нея, като той ѝ дава възможност за работа в динамична среда, учене на много нови неща и бързо израстване в кариерата. Толкова бързо, че за 4 години тя вече е на ръководна позиция.

Малко повече от година след преместването в Малта, Стефани е повишена за първи път, а през следващата година получава нова възможност за израстване. След още две тя вече е глобален ръководител в направление "Продажби и обслужване на клиенти".

През януари 2020 година Стефани сменя държавата, но не и компанията. Тя се мести отново, този път в София, където работи и в момента.

"Чувствам се богословена с работата си заради хората, с които успях да се запозная и заради тези, с които работя. Израснах заедно с компанията. За мен е важна нейната визия за изграждането на едно работещо семейство, което привлича таланти и предоставя услуги по един различен, човешки начин", споделя Стефани.

Да заработиш в София след 17 години в Малта

Подобно на Стефани, Астрид Янсен също работи и живее дълго време в Малта преди да се премести в България. Тя е от Нидерландия, но прекарва 17 години в малката европейска страна. Докато е там, Астрид започва работа за Tek Experts, като това е и първият ѝ досег с технологичната сфера.

Астрид Янсен

Астрид Янсен

"Избрах компанията, защото бях отворена към нови възможности и исках да получа нови умения и да сменя сферата си на работа. Нямах никакъв опит в технологичната сфера, докато не отидох в Tek Experts", разказва тя и допълва:

"След 17 години в Малта, дойде момент, в който трябваше да се преместя. Тогава врати затвори офисът, в който работех, и реших, че е време за ново предизвикателство. Така че, когато се появи възможността да отида в екипа на Tek Experts в София, веднага я грабнах.".

Астрид пристига в България през декември 2019 година и първоначално започва работа в компанията, но не в технически екип. Скоро след това тя се включва в една от програмите за обучение и растеж в компанията и прави първа крачка в кариерното си развитие в компанията - като трейнър.

"След пристигането ми в офиса в София имах възможността да се включа в обучение за трейнъри като част от програмите за новите членове на екипа. Последва семинар, в който се научих как да подкрепям и мотивирам хората в извършването на ежедневните им работни задачи. Всичко това отваря възможности за израстването ми до мениджърска позиция в бъдещето", обяснява Астрид.

"Досега се чувствам много добре в екипа, в който попаднах, след като се преместих в България. Хората са страхотни и приветливи, като те карат да се чувстваш част от едно семейство. Дори и при работата от разстояние заради пандемията, екипният дух се запази", усмихва се тя.

Освен, че намира точното място за себе си в София, Астрид признава, че се чувства добре да живее в България и посочва няколко неща, с които страната се отличава според нея.

"Като личен опит от мен, мога да кажа, че България е страхотна страна, ако обичаш да ходиш на планина или си заинтересуван от история. Също така ако искаш да посетиш малки прекрасни градчета или да опиташ вкусна местна храна. България има всичко това накуп", смята тя.