Tesla разширява пилотна програма, която позволява на собствениците на електромобили, които не са Tesla, да зареждат автомобилите си в станциите на компанията - т.нар. Superchargers. Програмата навлиза във Франция и Норвегия, предаде Business Insider.

През ноември производителят на електрически превозни средства отвори 10 от своите зарядни станции в Нидерландия за собственици на електромобили, които не са на Tesla. Сега компанията обяви, че пилотният проект ще влезе още две държави. Програмата вече включва приблизително 40 Supercharger.

Голямата мрежа от станции Supercharger на Tesla е ключово предимство в битката за надмощие на електромобилите. На компанията й отна около десетилетие за да инсталира около 31 500 станции за зареждане, които собствениците на Tesla могат да управляват и да плащат чрез приложение.

Собствениците на други електрически автомобили разчитат на обществени мрежи за зареждане от компании като EVgo, ChargePoint и Electrify America.

Tesla обаче иска още един източник на приходи, като отвори своята мрежа за зареждане за собствениците на други електромобили.

Решението за старт на програмата в Норвегия е логичен избор, като се има предвид, че процентът на електромобилите в страната е висок. Около 65% от новите превозни средства, продадени в Норвегия миналата година, бяха електромобили, в сравнение с едва 3% в САЩ.

От друга страна, когато собствениците на други електромобили започнат да използват зарядните станции на Tesla, напливът може да причини задръствания в популярните центрове за зареждане и опашки в пиковите часове на пътуване.