Компанията за електрически превозни средства Tesla започва да приема плащания в криптовалута Dogecoin. Това съобщи собственикът на компанията Илън Мъск в Twitter.

Потребителите обаче не могат да направят покупка на електромобил, плащайки по този начин. Компанията продава редица продукти като облекло, аксесоари за автомобилите и други, за които може да сe плаща в криптовалута. Стоките, закупени по този начин обаче няма да могат да бъдат върнати или заменени. Интернет магазинът на компанията не работи с други криптовалути.

Едва ли е изненадващо, че след съобщението на Мъск цената на dogecoin скочи с цели 18% до $0,20. В момента dogecoin има пазарна капитализация от 25,6 милиарда долара и е 11-тата по големина криптовалута в света, според данните на CoinMarketCap.

След скорошен спад на всички дигитални токени, цената му падна до най-ниската си стойност от април 2021 г.

Dogecoin е известен и с това, че консумира по-малко енергия от биткойн. Според данни от TRG Datacenters, dogecoin използва 0,12 kWh енергия на транзакция, в сравнение с биткойн и ethereum, които консумират съответно 707 kWh и 62,56 kWh на транзакция.