Unilever планира да съкрати 15% от старшите мениджъри на компанията. Това е най-мащабното съкращение на работна ръка, откакто поста на главен изпълнителен директор е Алън Джоуп, пише Bloomberg. Откакто той  застана начело на компанията преди три години, са съкратени около 1500 позиции.

Unilever заяви и намеренията си да намали позициите на младшите мениджъри с 5%.

Сред напускащите висши мениджъри е бившият изпълнителен директор на Amazon Съни Джейн, който смени Джоуп като ръководител на отдела за красота и лични грижи на Unilever през 2019 г. Именно това е бизнесът, който се разраства с най-бавния темп от трите основни подразделения на Unilever и който се разделя на две в рамките на новата организация.

Unilever смята да раздели своя бизнес с храни и напитки на две отделни единици, което според компанията ще внесе повече прозрачност в работата на операциите на марки като Ben & Jerry's, Klondike и Magnum.

Джоуп иска да допълни портфолио на компанията с алтернативни марки за месо и млечни продукти на растителна основа, които ще генерират приходи на стойност 1 милиард евро до 2025 г.

Миналата седмица Unilever се отказа от придобиването на фармацевтичната група GSK. Това породи съмнения в акционерите относно каква е стратегията на Алън Джоп и смъкна цената на акциите.

В компанията работят около 150 000 души в световен мащаб.