Най- големият независим търговец на петрол Vitol Group стартира бизнес за употребявани автомобили в Турция и Пакистан.

Компанията търгуваше с над 8 милиона барела петрол и петролни продукти на ден през 2019 г., но сега започва да се занимава с бизнес с употребявани автомобили, пише Bloomberg.

Новият бизнес ще е с наименование Vava Cars и ще има за цел да се превърне в "най-доверената платформа за транзакции на автомобили в света", казва компанията в уебсайта си.

Стартирането на бизнес с употребявани автомобили е пореден пример за това как най-големите търговци на енергия в света се опитват да диверсифицират основния си бизнес на фона на прехода към по-екологични горива.

Въпреки че Vitol заяви, че не очаква глобалното търсене на петрол да достигне своя връх до 2030 г., компанията вече полага доста усилия, за да диверсифицира част от бизнеса си, като изключи петрола. Базираната в Ротердам компания е инвестирала във вятърна, слънчева енергия и акумулаторни батерии, като наскоро ускори бизнеса си за търговия с енергия. Има инвестиции и в компания, която превръща пластмасата в дизел, както и в компания, която използва въглища за създаване на въглеводороди.

Но новото начинание - бизнес, който купува и продава употребявани автомобили, е определено непознат и нов хоризонт за гиганта, който търгува с петрол, което го води още по-надолу по веригата.

Цената на употребяваните автомобили се покачи в Турция на фона на недостига на нови превозни средства. Цените за някои употребявани автомобили дори вече надминаха някои от новите превозни средства от същата марка и модел.

Търсене на петрол

Растежът на глобалното търсене на петрол може би няма да се възстанови в близките 30 г., дори при по-строги мерки срещу изменението на климата, гласи годишната прогноза на британската енергийна компания British Petroleum, обхващаща периода до 2050 година, предадоха "Ройтерс" и ТАСС.

Според нея потреблението на изкопаеми горива ще се свие за първи път в съвременната история. Основна причина е политиката в защита на климата, която стимулира възобновяемата енергия.

Opгaнизaциятa нa cтpaнитe изнocитeлĸи нa пeтpoл също сви пpoгнoзaтa cи зa pacтeжa нa тъpceнeтo нa чepнoтo злaтo тaзи гoдинa, заради пo-cлaбo oт oчaĸвaнoтo възcтaнoвявaнe в Индия и дpyги aзиaтcĸи cтpaни. Opгaнизaциятa пpoгнoзиpa cpeднo тъpceнe нa пeтpoл oт 90,2 млн. бapeлa днeвнo пpeз 2020 г., ĸoeтo e c 400 xил. бapeлa днeвнo пo-мaлĸo oт пpoгнoзaтa, нaпpaвeнa пpeди мeceц и oтpaзявa cвивaнe oт oбщo 9,5 млн. бapeлa днeвнo зa гoдинaтa.