Специализираната прокуратура в Южна Корея е издала заповед за арестуването на шефа на местния гигант Samsung Group, който е най-голямата компания в страната. Ръководителят на производителя е обвиняван в даване на подкупи на приближен до президента Пак Гън-хе.

Миналата седмица заместник-председателят на Samsung Лий Дзие Юн беше разпитван 22 часа от следователи, които разследват корупционен скандал.

Според обвиненията Лий е платил общо 43 милиарда вона или 36,42 милиона долара на Чой Сун-сил, която била близка приятелка на държавния глава, пише CNBC.

Изслушването пред централния окръжен съд в Сеул е насрочено за сряда. Тогава ще стане ясно дали заповедта за задържане, извадена от прокуратурата, ще бъде изпълнена.

В аферата е замесен и третият най-голям пенсионен фонд в света, който има активи от 546 трилиона вона или 456,5 милиарда долара.

На 31 декември съдът в Сеул издаде заповед за ареста на председателя на фонда National Pension Service (NPS) Муун Хън-пьо. Според обвиненията по времето, когато е бил министър, той е притискал ръководството на NPS да подкрепи спорно сливане между две дъщерни дружества на проиводителя Samsung.

Как третият най-голям пенсионен фонд и Samsung се замесиха в грандиозен скандал?

Как третият най-голям пенсионен фонд и Samsung се замесиха в грандиозен скандал?

А той тепърва назрява