Третият най-голям пенсионен фонд в света - този на Южна Корея, който има активи от 546 трилиона вона или 456,5 милиарда долара, беше замесен в сериозен скандал в страната, станал част от импийчъмънта на президента Пак Гън-хе.

На 31 декември съдът в Сеул издаде заповед за ареста на председателя на фонда National Pension Service (NPS) Муун Хън-пьо. Според обвиненията по времето, когато е бил министър, той е притискал ръководството на NPS да подкрепи спорно сливане между две дъщерни дружества на проиводителя Samsung.

По думите на адвоката на Муун той е отхвърлил тези твърдения, пише Bloomberg, позовавайки се на корейски медии.

От съда искат да получат информация и за това дали от технологичната корпорация са дали подкуп на приближен до президента в замяна на това да получат подкрепата на NPS за сделката.

Вчера заместник-председателят на Samsung Лий Дзие Юн беше призован на разпит в Сеул заради тези съмнения. Според прокуратурата в Южна Корея компанията е трансферирала пари на лица, контролирани от близък до президента Пак Гън-хе. 

От Samsung и Лий в частност отхвърлят обвиненията. От NPS посочват, че са подкрепили сливането на база на инвестиционни съображения.

Създаденият през 1988 година пенсионен фонд е основен инвеститор в големите корпорации в Южна Корея. NPS притежава 9% от пакета акции на Samsung Electronics, 8% от Hyundai Motor и 10,3% от LG Display.

Потенциалът за влияние на фонда като акционер го прави мишена за натиск от страна на политиците, търсещи начин да подкрепят свързани с тях корпорации. "Скандалът крие огромен риск за целостта и легитимността на NPS", смята политическият професор Катерина Муун.