Автомобилният производител Volkswagen работи за постигане на целта си 50% от продажбите му да са на електрически превозни средства в световен мащаб до 2030 г. Компанията планира да инвестира 180 милиарда евро през следващите пет години в различни области от дейността си, включително производство на батерии и операции в Северна Америка, съобщиха от автомобилния гигант. Те планират разходите за двигатели с вътрешно горене да намалеят от 2025 г., пише Reuters.

15 милиарда евро са предвидени за заводи за батерии и суровини. 2 милиарда евро ще бъдат насочени към завод в Северна Каролина за марката Scout.

Инвестициите следват план от 10 точки, разработен от главния изпълнителен директор Оливър Блум, след като той пое поста в компанията през септември.

Този м

Защо Volkswagen отлага изграждането на заводи за батерии в Европа

Защо Volkswagen отлага изграждането на заводи за батерии в Европа

Автомобилната компания дава приоритет на друг пазар

есец автомобилният производител публикува оптимистична прогноза за следващата година, прогнозирайки 10% до 15% ръст на приходите при 14% повече доставки, въпреки предизвикателствата във веригата.

Маржът на печалбите на Volkswagen през 2022 г. беше в горната граница на прогнозата от 8,1%, като продажбите и печалбите изпревариха нивата от 2021 г. въпреки сътресенията във веригата на доставки, които влачат нетния му паричен поток далеч под целта.

Volkswagen обяви че първият му завод за акумулаторни клетки извън Европа ще бъде в Канада, като производството ще започне от 2027 г. Компанията не бързаше да вземе решение за местоположението на следващия си европейски завод, докато не разбере какви стимули ще предложи Европа.