Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Хърбърт Дис вярва, че германският автомобилен производител може да продаде повече електрически автомобили от Tesla до 2025 г. Възможно ли е тази цел изобщо?

Що се отнася до продажбите на изцяло електрически превозни средства, всички се опитват да настигнат Tesla, но автомобилният производител има голяма преднина, пише изданието Electrek.

Ранните инвестиции в електрически превозни средства дават да се разбере, че VW може да бъде разглеждан като потенциален претендент за короната на Tesla. По време на конференцията FT Future of the Car 2022 днес, изпълнителният директор на Volkswagen обяви, че компанията има за цел да победи Tesla, за да стане най-големият производител на EV автомобили до 2025 г. - въпреки че той призна, че ще бъде трудно.

"Ще бъде трудно състезание, но няма да се откажем от това. Не очаквахме основният ни конкурент от САЩ да бъде толкова добър", коментира той.

През последното тримесечие групата на VW, която включва Porsche, Audi и други, достави 99 064 изцяло електрически превозни средства. За същия период Tesla достави над 310 000 изцяло електрически превозни средства.

Според експертното мнение на изданието Electrek настигането на компанията ще е трудна задача, защото тя е движеща се цел. Автомобилният производител вече има по-голям производствен капацитет на електромобили от всеки друг автомобилен производител и добавя повече капацитет и то по-бързо от всеки друг.

До 2025 г. Tesla вероятно ще има производствен капацитет от над четири милиона електромобили годишно. Ще бъде изненадващо ако VW може да надмине това.

Volkswagen има предимството заради многото марки и много повече модели EV, които излизат на пазара от Tesla, но просто не е в състояние да се конкурира по обем.

Изглежда Tesla е готова да се откаже от ниския клас на пазара и това ще отвори възможност VW да достави повече електромобили, които започват на цени под 30 000 долара.