WhatsApp вече има повече от 2 милиарда потребители, заяви главният изпълнителен директор на приложението Уил Каткарт. Това е първият път от две години насам, в който апликацията разкрива броя на потребителите си.

Посоченият брой е само половин милиард месечни потребители по-малко от месечните активни потребители на Facebook, пише CNBC. С този успех WhatsApp става втората платформа в света, достигнала този брой потребители.

Каткарт посочи, че WhatsApp ще продължи да работи до голяма степен независимо от Facebook и ще продължи да защитава потребителите си, предоставяйки своята криптирана услуга за съобщения.

Въпреки това миналата година Facebook заяви, че планира да интегрира WhatsApp с другите си приложения като Instagram и Facebook Messenger. Това постави въпросителни според някои антитръстови експерти.

2,26 милиарда души използват приложенията на Facebook всеки ден

2,26 милиарда души използват приложенията на Facebook всеки ден

Facebook отчете силно четвърто тримесечие въпреки проблемите

Facebook планира да направи новите интегрирани услуги напълно криптирани, което също предизвика безпокойство. Според генералния прокурор на САЩ Уилям Бар това може да бъде в услуга на престъпници, които използват приложенията със злонамерени цели. Той призова Facebook да отложи тези си планове и да измисли начин (да остави задна вратичка) да осигури на органите на реда законен достъп до данни за разкриване на тежки престъпления, например такива, свързани с деца.

В Каткарт каза, че се ангажира да помогне на правоприлагането чрез предоставяне на метаданни. По думите му обаче изграждането на такава "задна вратичка" крие много рискове.

Дори когато Facebook работи за оперативното съвместяване на приложенията си, Каткарт посочи, че WhatsApp все още поддържа ниво на дистанция. Компанията е избрала да не прилага някои от функциите като другите приложения на Facebook, например като плана за продажба на реклами в приложението.

През 2014 година, когато Facebook придоби апликацията за 19 милиарда долара, WhatsApp твърдеше, че има 500 милиона потребители.

Facebook се отказа да пуска реклами в WhatsApp

Facebook се отказа да пуска реклами в WhatsApp

Заради плана на социалната мрежа двамата основатели на платформата напуснаха